Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Senzacionalan uspon karijere: zagrebačko-francuski chef Mika Alix od danas radi u pariškom Ritzu

le-mika-creperie

Pariški Ritz najbolji je hotel na svijetu. Ritz nije najluksuzniji hotel na svijetu, nije najskuplji, nama najveće sobe, niti najbolji izbor šampanjaca. Ali, Ritz je po ukupnosti doživljaja, koji čine ambijent, posluga i onaj posve subjektivni osjećaj gosta koji spava u Ritzu, definitivno najbolji hotel na svijetu. S tim bi se vjerojatno složili Marcel Proust, koji je ondje napisao nekoliko romana, i po kojem se zove tradicionalno najjeftinija soba u Ritzu (u kojoj je redovito spavao Dominick Dunne) pa Coco Chanel, po kojoj se zvao jedan od raskošnijih Ritzovih apartmana prije relativno nedavnog preuređenja, pa Angelina Jolie, s kojom smo stajali u redu za šankom Ritzova malog bara Hemingway. Lady Di pojela je svoju posljednju večeru u Ritzu, prije smrtonosne prometne nesreće.

U svijetu hotelske i ugostiteljske industrije ne postoji više i plemenitije mjesto od Ritza na Place Vendôme. Mickael Alix, francusko-zagrebački chef koji je u prosincu prodao bistro Le Mika splitskom Makarunu, prošlog je tjedna potpisao dvogodišnji ugovor s Ritzom. Gospodin Alix , koji je zadnja dva mjeseca proveo u Elizejskoj palači u grupi kuhara francuskog predsjednika Macrona, tako je došao do trenutnog vrhunca svoje karijere.

Koliko znamo, ni jedan kuhar iz Hrvatske dosad nije radio u Ritzu. Mika Alix kuhat će u timu Nicolasa Salea, uglednog francuskog chefa čiji L’Espadon, glavni Ritzov restoran, ima dvije Michelinove zvjezdice. Čestitamo gospodinu Alixu i moramo priznati da sada još smješnije zvuče povremene kritike na Alixovo kuhanje u Le Miki, koje su mu predbacivali neautentičnost i nedostatak francuskog identiteta. Ritz ipak zna bolje od zločestijeg dijela zagrebačke restoranske publike.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.