Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otvoreno pismo talijanskog chefa Reneu Redzepiju: Pretjerao si. Ovo jelo je tarantinovski trash

noma-patka

Pietro Leemann je jedini talijanski vegetarijanski chef s Michelinovom zvjezdicom, koju je dobio za svoj restoran Joia u Milanu. U petak je na svom Facebook profilu objavio otvoreno pismo chefu Nome Reneu Redzepiju, isprovociran njegovim jelom od patke. Riječ je o jelu s Nomina jesenskog menija, koje je toliko uznemirilo ljude i izazvalo tolike rasprave da je dospjelo na vodeće svjetske news portale. Zgrožen Nominom prezentacijom, talijanski je chef prvo pisao Redzepiju. Kako su mu iz Nome odgovorili formalnim pismom njihova PR-ovca, odlučio je raspravu nastaviti na društvenim mrežama. Prenosimo:

Pietro Leemann

Cari tutti, Qualche tempo fa, curiosando sui social, mi sono imbattuto in un piatto proposto da Noma, il famoso ristorante di Copenhagen, che mi ha lasciato basito. Mi è sembrato che René Redzepi,…

Dragi svi,

Nedavno sam na društvenim mrežama naišao na jelo iz Nome, slavnog kopenhaškog restorana, koje me je zgrozilo. Čini mi se da je Rene Redzepi, u namjeri da uvijek bude drugačiji i kreativan, ovoga puta otišao predaleko i prešao granice poštovanja prema bićima s kojima dijelimo planetu.

Da skratim, Redzepi poslužuje šarenu pačju glavu, koju majstorski isprazni pazeći da perje ostane na njoj, pa napuni prženim pačjim mozgom. Kao ukras dolazi patkin žuti kljun, a njen sušeni jezik služi kao žličica.

Kolega je ovim jelom izazvao veliku pažnju, slike su obišle svijet i izazvale puno komentara. Nadahnuo je i imitatore, jedan mladi Japanac servirao je medvjeđe šape s dlanovima okrenutima prema gore. Ono što se ja pitam jest, zašto šokirati po svaku cijenu? Gdje su granice kreativnosti? Danas, kad se na sve moguće načine pokušavamo približiti prirodi, kakvu poruku želi poslati gospodin Redzepi ? Vodeći se onom da tko šuti odobrava, odlučio sam iznijeti svoj stav. Uzeo sam olovku i papir i napisao pismo koje slijedi. Trudio sam se koristiti što mirniji ton. Kao što sam očekivao, nisam dobio odgovor na svoja pitanja.

Dragi Rene,

Godinama s velikom pažnjom pratim vaš kreativni razvoj. Divim se vašoj odlučnosti u razvijanju koncepta inovativne kuhinje koja hrani i inspirira mnoge kolege. Vaš pristup restoranskom poslu je dobar, moderan i okrenut budućnosti, izuzetan u komunikaciji koja dopire vrlo daleko.

Ovoga ljeta pratio sam u vašu sezonu povrća, mnogi tanjuri koje sam vidio zaista su izuzetni. Prije par dana bacio sam oko na vaš jesenski meni. Budući da sam godinama vegetarijanac, s vremenom sam razvio prijateljstvo s prirodom i osjećam bliskost sa svim bićima koje je nastanjuju, ne samo s ljudima.

Nemam ništa protiv ljudi drugačijeg izbora, koji jedu meso. Uvjeren sam, međutim, da kad već jedemo životinje, moramo poštovati i štititi njihovo dostojanstvo, izbjegavajući patnju kakvu primjerice stvara intenzivni uzgoj.

Svatko od nas je odgovoran, ne samo za sebe nego i za one koji nas okružuju. Poruke koje šaljemo svojim jelima mogle bi utjecati na mnoge. S jedne strane, naša su jela tek sastojci različito složeni na tanjure. Ali ona ipak utječu na one koji ih konzumiraju, jednako kao što na nas različito utječe slušamo li Beethovenovu suitu ili gledamo horror film na televiziji. Što šalje bolju poruku svačija je osobna prosudba, ja biram prvo.

No, vratimo se na nas. Vidio sam vašu novu kreaciju, u kojoj prženi pačji mozak servirate u glavi te iste patke ukrašenoj njenim prelijepim plavim perjem, i ukrašavate kljunom koristeći kao žličicu patkin sušeni jezik. Ako vam je namjera provocirati, u potpunosti ste uspjeli. Mene ste zaista stresli.

Osobno smatram da je ovo jelo trash u stilu Quentina Tarantina, s tom razlikom što Quentin za prikazivanje nasilne smrti svojih glumaca koristi umak od rajčice. Vi koristite stvarnu životinju.

Ovako koncipiran, vaš je tanjur suprotnost poštovanju vrijednosti za koje se svakodnevno borim. Mislim da kreativnost ne smije biti sama sebi svrha već treba biti etična i moralna, nikad nauštrb prirode i njenih stanovnika. Moje pismo nije objava rata. Naprosto bih volio znati koji su vas motivi naveli na ovu kreaciju.

Srdačan pozdrav
Pietro Leemann

Ovako je na pismo odgovorila Noma

Dragi Laura i Pietro,
Zahvaljujemo Vam na emailu. Prvo, jako smo sretni što vam se svidio ručak kod nas u ljetnoj sezoni povrća, nadamo se da ćemo vas moći ugostiti i u budućim sezonama povrća.

Budući da imamo specifične sezone, naši se meniji ujesen fokusiraju i na meso i šumske plodove. Pripremi Nominih menija posvećujemo puno rada i truda. Razumijemo da neka naša jela mogu djelovati provokativno i ponekad izazvati polemike. Iako ne dijelimo nužno vaše mišljenje ili vaš pristup, izuzetno cijenimo što ste s nama podijelili vaša razmišljanja i ohrabrujemo diskusiju.
Želimo Vam sve najbolje i puno uspjeha u 2020.

Puno pozdrava

Arve Podsada Krognes
direktor komunikacija

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.