Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Amerikanci kažu da u izmislili novu metodu otkrivanja lažnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja

maslinova-ulja-analiza

Centar za maslinarstvo američkog sveučilišta UC Davis otkrio je novu metodu detekcije krivotvorenih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, piše Olive Oil Times.

Falsificiranje je najveći problem svjetske maslinarske industrije, jer vrhunska ekstradjevičanska ulja su skupi proizvodi. Situaciju pogoršavaju labavi zakoni o deklariranju koji u kombinaciji s propisanim analitičkim metodama nedovoljnima za dokazivanje čistoće, na police trgovina dovodi dramatičan broj lažnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

UC Davis objavio je da je otkrio efikasniju, jeftiniju i ekološki prihvatljiviju metodu otkrivanja falsifikata. Kako su objasnili znanstvenici koji su vodili istraživanje, metoda analizira profile triacilglicerola (TAG) u maslinovu ulju korištenjem UHPLC tehnologije kromografije tekućina (ultra-high-performance liquid chromatography) i charged aerosol detektora (CAD). Objašnjavaju da je metoda jeftinija jer se može primijeniti na jednostavnoj otopini i ne zahtijeva otapala i kemikalije koje se koriste u standardnim metodama analize.

Nadalje, nova se metoda može automatizirati za kućno korištenje. Za analizu je dovoljna žličica ulja, a nedopuštene promjene mogu se otkriti već na 10 posto udjela. “Ključno za efikasnost novog pristupa i korištenja tehnologije u analizi ekstradjevičanskih maslinovih ulja je kombinirati analizu profila triacilglicerola (TAG) s analizom glavnih komponenti (PCA). Triagliceroli su jedna od glavnih komponenti koja čini 90 posto spojeva jestivih ulja i svako ulje ima karakterističan TAG profil,” kaže voditeljica studije Selina Wang.

Na UC Davisu napravili su profile ekstradjevičanskih maslinovih ulja i profile pet ulja koja se najčešće koriste u falsificiranju: suncokretovo ulje s visokim udjelom oleinske kiseline, repičino ulje, ulje šafranike, sojino ulje i ulje od koštica grožđa.

Prvo su koristili kromografiju i aerosol detektor za brzo razdvajanje ai analizu triaglicerola u nizu čistih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, monosortnih i blendova. Onda su tražili sličnosti i razlike u tim uljima koristeći analizu glavnih komponenti.

Tvrde da su bez velikih uzoraka uspjeli odrediti TAG profile i napraviti model analize glavnih komponenti koji razlikuje čista od falsificiranih ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Znanstvenici kažu da je u idućoj fazi najvažnije širiti bazu profila ekstradjevičanskih maslinovih ulja različitih sorti s različitih položaja i klimata, i bazu profila ulja koja se dodaju u falsificiranju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.