Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je moguće da propadne restoran na dobroj lokaciji, s jako dobrom hranom i niskim cijenama?

garden-fish-chips

Prekjučer smo izvijestili da se zagrebački Garden Bar & Kitchen zatvorio zbog preuređenja, kako i piše u lecima nalijepljenim na njegovim vratima. U objavi na Gardenovoj Facebook stranici od 2. siječnja također stoji da su se zatvorili radi preuređenja, i da se ponovo otvaraju početkom veljače. Međutim, prije par dana na vrhu Gardenove Facebook stranice pojavila su se zloslutna crvena slova: Permanently Closed/ Trajno zatvoreno.

Čini se, dakle, da Garden Bar & Kitchen u dosadašnjoj varijanti više ne postoji. E sada, Garden se nalazi na odličnoj, prometnoj lokaciji blizu zagrebačkog Cvjetnog trga. Bio je moderno, ugodno uređen (uopće mu ne treba preuređenje) i pripremao  je zaista najbolju pivničku hranu u Zagrebu, zahvaljujući talentiranom i kompetentnom chefu Marku Palfiju, koja je dolazila u golemim porcijama i koja se prodavala po široko prihvatljivim cijenama; neka od najboljih jela koštala su oko pedesetak kuna.

Kako je, dakle, moguće da se zatvorio restoran, koji je imao sve preduvjete da uspije? Garden nas , nažalost, podsjeća na slučaj Mundoake poslije odlaska Tvrtka Šakote.

Naime, od samog je otvaranja bilo jasno da vlasnik baš i ne zna što želi s Gardenom: je li to mjesto za opijanje s usputnom hranom ili pravi gastrpub, kakav Zagrebu definitivno nedostaje. A lokal bez bar donekle jasne definicije teško može uspjeti. Mundoaka je, isto tako, izgubila ciljeve i definiciju poslije Šakotina odlaska. 

Drugo, koliko god da je hrana bila dobra, Garden je bio loše vođen (baš kao što je i Mundoaka bila loše vođena) što se vidjelo na čitavom nizu primjera, poput nekonzistentne politike pića, često nekompetentnog osoblja, pa do čistog pučkoškolskog šlamperaja. 

Kad smo jednom prilikom tražili sol, sirota konobarica donijela nam je tri prazne soljenke za redom: nitko se, dakle, nije sjetio napuniti posudice sa soli. Ovo jest detalj, no takvi detalji govore o odnosu prema poslu. I o jednoj mnogo važnijoj činjenici. Gardenu je trebao visokoprofesionalni voditelj. A mjesto voditelja restorana na hrvatskoj se gastrosceni prečesto podcjenjuje. I tako se zatvorio Garden Bar & Kitchen,  nakon što je skoro tri godine po danu uglavnom zjapio prazan. Šteta zbog Palfijeve hrane, ali pomalo poučno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.