Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DELIKATESNA BOŽIĆNA LISTA Sedam najboljih široko dostupnih proizvoda u hrvatskim trgovinama (i dva posve butikna)

prsut-rezanje

Ovog bismo prosinca trebali potrošiti oko 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde više nego za lanjske blagdane. Velik dio tog novca otiči će na hranu i piće. Stoga smo sastavili shopping listu najboljih stvari koje smo probali ove godine, koje nisu preskupe (nema Amedeia , gusjih jetara, kavijara i bellote) i koje su relativno široko dostupne, osim u nekoliko primjera gdje smo zbog njihove izvrsnosti morali uvrstiti par proizvoda koje je teže pronaći, ali su uvjerljivo najbolji u svojim kategorijama. Na ovoj shopping listi nema ni maslinovih ulja, zato što barem desetak domaćih ulja (Chiavalon, Belić, Salvela, Ipša, Laguna, Masvin, San Canzian, Brachia, Meloto, Šoltanka, Mate)  zaslužuju uvrštenje. Opsežnu listu najboljih ulja ostavljamo za naš godišnji Izvještaj o ulju, koji će izaći početkom siječnja. A sada, evo liste delikatesa koje nisu preskupe i koje vam nogu uljepšati Božić.

1. DIMLJENI LOSOS Friedrich’s Schottischet Lachs

friedrichs-lachs

Škotski losos ove njemačke tvrtke jedini je dimljeni losos na našem masovnijem tržištu koji ima zaista čvrstu teksturu i snažan okus po pravom lososu. (Spar)

2. KULEN Belje Kulen od crne slavonske svinje

kulen-css

Riječ je o kulenu koji se proizvodi od crnih svinja s farme u Kopačkom ritu i koji se suši na prirodnom dimu. Beljski Kulen od crne slavonske svinje ima jači okus i postojaniju teksturu od kulena skoro svih malih proizvođača. Kulen od CSS-a postavlja nove standarde za slavonsko kobasičarstvo (pojedini Konzumi i Plodine)

3. DOMAĆI TVRDI SIREVI

Veli Jože, Latus, Miješani sir u orahovom lišću, Špin, Laguna

spin-orah

Oba ova istarska sira kvalitetom su svjetski relevantna. Latus je najnaprednija privatna sirana u Istri, dok Špin iz godine u godinu proizvodi sve ozbiljnije sireve, a ovaj u orahovim lišću najbollje je ocijenjen hrvatski sir na londonskim World Cheese Awards. Među najbolje hrvatske svakako spadaju i teško dostupni kozji sirevi iz Kumparičke, kao i Gligorini stariji ovčji sirevi. Špinovi I (Gligorini sirevi masovno su dostupni, dok Latusove treba tražiti u manjim dućanima, poput Grunta, Grge Čvarka ili Špeceraja.

4. ČOKOLADE Lindt Excellence 70 %, Zotter

zotter-heinrich

Ova je Lindtova čokolada zlatni standard čokolada iz supermarketa. Glatka, savršeno končirana, s blago gorkim okusom i tek ponešto slatkih nijansi.(masovno dostupno )

U Vivatovim vinotekama i trgovinama Bio&Bio nogu se kupiti maštovite čokolade austrijskog Zottera. Trenutni nam je favorit pločica s Heinrichovim crnim vinom.

5. LJUTI UMAK Tabasco Habañero

tabasco-habanero

Volimo umake zagrebačke tvrtke Volim ljuto, ali Tabasco Habañero i dalje je nedodirljiv. Fantastično je kako su Tabascov tehnolozi postigli optimalan odnos između jako ljutog i prihvatljivo ljutog, i kako su uspjeli sačuvati voćne elemente habanera (masovno dostupno).

6. SLADOLED Häagen-Dazs Mango Raspberry

haagendazs-mango

Najelegantniji Häagen-Dazs sladoled izvrsno funkcionira u svako doba godine, pa i za Božić, pogotovo kad je ovako toplo. Ovaj je sladoled pun pravih voćnih okusa, s vrlo diskretnom slatkoćom (u supermarketima).

7. SLANE I MARINIRANE RIBE Pelagos Slana srdela

pelgos-srdela

Slane srdele generala Gotovine senzacionalno su, supstancijalno jelo koje ostavlja dojam kao da dolazi iz neke gastronomske konobe, a ne iz tvornice. (Spar)

8. OCAT Gölles, Jabučni balsamico

golles-ocat-pivo

Jabučni balsamico ove štajerske obiteljske tvrtke spada među gastronomski najvrednije delikatesne proizvode u Hrvatskoj. (Vivat vinoteke).

9. PRŠUT Prtenjača, Polača

prsut-prtenjaca

Ovaj mali proizvođač iz zadarskog zaleđa može se pohvaliti zaista neobično ukusnim, srednje dugo odležanim pršutima, koji već prvim grizom uništavaju svu konkurenciju u supermarketima. Prtenjačini se pršuti, nažalost, mogu kupiti samo u njegovom butiku u Martićevoj ulici u Zagrebu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.