Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

U ZAGREBU SE NIKAD NIJE BOLJE KUHALO 18 najboljih restorana za 2019. godinu

noel-amuse-bouce

U Zagrebu se zaista nikad nije bolje kuhalo. Porezni i financijski pritisak natjerali su restorane da podignu ljestvicu, i da pokušaju preživjeti rastom kvalitete i inovativnim poslovnim modelima. Ne znamo koliko će dugo trajati val energije i ambicija, koji trenutno zapljuskuje zagrebačku restoransku scenu, ali gosti trebaju uživati dok mogu.

Dvije loše značajke zagrebačke restoranske scene jesu povremeno amaterski servis i cijene koje su još uvijek previsoke za većinu Zagrepčana. Eksplozija fine dininga jedna je od glavnih stilskih osobina gastronomije u Zagrebu 2019. godine, pa zato i prvim mjestima naše liste najboljih zagrebačkih restorana dominiraju fine dining lokali.

1. Noel, Dukljaninova, Michelinova zvjezdica

Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom stalno diže kriterije, mijenja se i napreduje. Goran Kočiš i Ivan Jug doimaju se nepobjedivima. Noelova je hrana moderna i elegantna, a vinska karta konstantno među najboljima u Hrvatskoj .

2. Nav, Masarykova

Tvrtko Šakota u Navu kuha najmoderniju, najsezonskiju, najlokalniju i najoriginalniju hranu u Zagrebu i šire. Neki drugi Navovi elementi nisu na razini Šakotina kuhanja. No, gastronomski govoreći, Nav je briljantan.

3. Zinfandel, Esplanade, Mihanovićeva

Zinfandel je klasični restoran visoke, luksuzne hotelske kuhinje, koji bi mogao raditi bilo gdje u Europi. Ana Grgić zaslužuje čestitke i za sjajno kuhanje i za razumijevanje žanra.

4. ManO2, Radnička

Hrvoje Kroflin u Manu2 bavi se hrabrom, modernom i stilski prepoznatljivom visokom kuhinjom. Vatra, žar i dim njegov su potpis.

5. Theatrium, Teslina 

Da ne radi samo tri mjeseca, restoran Filipa Horvata bio bi u konkurenciji za prva tri mjesta na ovoj listi. Moramo, međutim, vidjeti hoće li maštovita, katkad radikalna Theatriumova kuhinja zadržati sadašnji, Michelinov nivo. Vinska lista izvrsna je kad je riječ o rizlinzima i burgundcima.

6. Tekka, Radnička

Tekka je uvjerljivo najbolji japanski restoran u Zagrebu koji, kad je riječ o hrani, gotovo da nije kadar pogriješiti. U subotu navečer nismo jeli sushi i sashimi, nego tempuru od rakovice i sve je opet bilo kao u nekom ozbiljnom japanskom restoranu u inozemstvu.

View this post on Instagram

Hvala @natasakrezic na 📸

A post shared by Japanski restoran Tekka (@restorantekka) on

7. Carpaccio, Teslina

Carpaccio je jedna od najvažnijih institucija zagrebačkog javnog života. Carpaccio posjeduje sve bitne elemente koje dobar restoran mora imati, a prvi vrganji, prvorazredni tartufi i povremena ponuda živih škampa čine onu bitnu dodanu vrijednost.

View this post on Instagram

Terasa #carpaccio #carpacciozagreb #zagreb #food

A post shared by CarpaccioZagreb (@carpacciozagreb) on

8. Mali bar, Vlaška

Riječ je o najboljem gastronomskom bistrou u Hrvatskoj. Ana Ugarković definitivno je uspjela ujediniti talent za slaganje okusa i tekstura s visokom razinom profesionalizma. Meni se stalno mijenja, u skladu sa sezonama.

9. Vinodol, Teslina

Vinodol je golema hranionica s finom gastronomskom pozlatom chefa Zdravka Tomšića, vrlo profesionalnom poslugom i korektnom vinskom kartom. Svatko, tko se razumije u posao, mora poštovati goleme Vinodolove napore u žanru masovne tradicijske kuhinje.

10. Time, Petrinjska

Time je iznimno civilizirano mjesto s još uvijek uzbudljivim repertoarom sushija i fusion jela, koja se uglavnom temelje na domaćim sastojcima.

11. Agava, Tkalčićeva

Agava je jedinstvena kombinacija gastronomskog i turističkog restorana. Chef Belizar Miloš jedan je od najboljih zagrebačkih kuhara, a sommelier Darko Lugarić spada među vodeće poznavatelje domaće vinske industrije .

12. Tač, Vrhovec

Vesna i Tihomir Miletić pripremaju dobru, katkad izvrsnu tradicijsku hranu, baziranu na svježim i prirodno uzgojenim namirnicama. Vinska karta puna je odličnih oranža.

13. Pod zidom, Pod zidom

Pod zidom je drugi najbolji gastronomski bistro u Zagrebu, iza Malog bara. Vlasnik Borna Janeš trudi se održati svoj restoran uzbudljivim i relevantnim. Pojedina nova i stara jela, od arancina, preko Cezarove salate, do tartar bifteka, zaista su jako dobra. Vinska lista među boljima je u Zagrebu.

14. El Toro, Šubićeva

El Toro je ozbiljno vođen latinski restoran, s profesionalno pripremljenim, lijepo prezentiranom hranom čistih okusa. Posluga i ambijent zaslužuju visoke ocjene.

15. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

U stvarnosti Le Bistro spada među šest ili sedam najboljih zagrebačkih restorana. No, jelovnici Zinfandela i Le Bistroa stilski se katkad isprepliću, pa se Bistro može doimati kao skraćena verzija Zinfandela. A kako u samom vrhu liste ne možemo imati dva Zinfandela, Bistro je, nažalost, morao završiti relativno nisko.

16. Hanami, Nova ves

Hanami je u vrlo kratkom razdoblju postao jedan od najboljih sushi i fusion restorana u Zagrebu. Nigiri je izvrstan.

17. Royal India, Tkalčićeva

Uz sve njene očigledne slabosti, poput loše janjetine, groznih kozica i izostanka umaka uz tandoori, i dalje ne možemo odoljeti autentičnom, žestokom kuhanju ovog angloindijskog restorana.

View this post on Instagram

Vege samosa i pakora 😋😁

A post shared by Royal India (@royalindiazg) on

18. Haustor Haus, Masarykova

Haustor Haus počeo je kao bistro s prihvatljivim cijenama i tehnički ispravnim kuhanjem, da bi se pretvorio u energični gastronomski restoran čiji se intenzivni i čisti okusi dugo pamte.

View this post on Instagram

Što mislite; koje je od naših predjela najpopularnije proteklih mjeseci? 1, 2, 3 ili 4? 1️⃣ HOBOTNICA (carpaccio od hobotnice, krak pečene hobotnice, kuhani slanutak začinjen dresingom od agruma i vlascem, yuzu, pire slanutka s tahini pastom, mlada salata, prah od pečenog slanutka, zest limuna, maslinovo ulje) 2️⃣ ROASTBEEF (tanko rezani roastbeef, aioli, mikrozelenje, aceto balsamico, sušeni kapari, prženi krumpir, čips od pastrnjaka) 3️⃣ PILEĆA JETRA (pate od pileće jetre, smeđi maslac, gel od soka grožđa, domaće ukiseljeno povrće, selekcija domaćeg kruha) 4️⃣ TRGANCI (domaći trganci, dimljena losos pastrva, lješnjaci, kravlja skuta, umak od ljetnih rajčica, krema od peršina, segmenti peršina) P. S. Ne propustite posljednju priliku za uživanje u našem jesenskom meniju! 💛 #haustorhaus #zagrebrestaurant #zagrebrestaurants #bistro #bistrology #octopus #appetizer #chickpeas #foodandwine #autumnfood #visitzagreb #food #bistrofood #zagrebgastro #hrana #homemadepasta #roastbeef #pate #chickenpate #appetizersfordinner

A post shared by Haustor Haus (@haustorhaus) on

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.