Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Spinnaker na porečkoj rivi i danas se pokazao kao jedan od najprofesionalnijih bistroa u Istri

spinnaker-romb

Nad Porečom, kao i nad cijelom jadranskom obalom, u utorak je gadno pljuštalo. Dvije pametne gospođe, koje ovih dana predstavljaju potencijalno strateški projekt za dodatno unapređivanje poljoprivredne proizvodnje u Istri, pozvale su nas u Spinnaker da malo filozofiramo o tom projektu i da kušamo nešto konkretnih proizvoda.

Zatim smo ostali na ručku, koji je još jednom potvrdio da Spinnaker spada među najprofesionalnije i najbolje bistroe u Istri. Spinnaker na porečkoj rivi u zadnje je dvije godine napravio čitav niz važnih iskoraka, od vrlo ozbiljne vinske karte, preko gostovanja vodećih hrvatskih chefova, poput Rudija Štefana, Hrvoja Zirojevića i Gorana Kočiša, do artikuliranja vrlo razumnog jelovnika koji se velikim dijelom temelji na svježoj, kompetentno pripremljenoj robi.

Danas smo u Spinnakeru ručak počeli amuse boucheom od hrskave rombove kože (utjecaj Hrvoja Zirojevića) i sasvim drukčije hrskave pancete. Ovaj kontrast dvije forme hrskavosti dokaz je chefova dobrog ukusa. Uslijedile su male njoke s finim raguom od sipe, kremom od Špinova sira Gran Istriano i divljom rižom: radilo se o klasičnom comfort food jelu idealnom za sivi, skoro poplavni dan na moru.

No, najviše nas je razveselio steak od hame. Hama je gastronomski najzanimljivija riba koja dolazi iz Cromarisovih uzgajališta, jer su njeni filei debeli nekoliko centimetara, što znači da hama ima čvrstu teksturu, s kojom se možete poigravati. Naša hama, vjerojatno pripremljena u konvektomatu, bila je debela kao srednji biftek, savršeno mekana, jako sočna i okružena prijateljskim, zemljasto-slatkastim okusima: pečenim lisičarkama, pireom od jeruzalemskih artičoka i perfektno glaziranim mladim mrkvama. Ručak u Spinnakeru, optimalnom modelu suvremenog jadranskog bistroa, uljepšao nam je dan obilježen jugom i prolomom oblaka nad Istrom i Kvarnerom.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Spinnaker na porečkoj rivi i danas se pokazao kao jedan od najprofesionalnijih bistroa u Istri

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min