Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ana Grgić složila je mali ali jako hedonistički meni za Mjesec buča u Le Bistrou

le-bistro-buca-tarte

Buča je s vremenom postala dio obavezne hrvatske gastronomske tradicije, i to u formatima različitim od bučnice. Ovih dana u Zagrebu vjerojatno nema restorana, uključujući i bolje lance roštiljarni, koji ne kuha barem juhu od bundeve, a mnogi pripremaju pire od buče kao obavezni prilog pečenom mesu pa čak i ribama i rakovima.

Stoga je logično da je i Le Bistro, manji Esplanadin restoran velikih servisnih i gastronomskih standarda, odlučio studeni proglasiti Mjesecom buče. Le Bistro ovih dana uz svoj standardni jelovnik gostima nudi i kratki meni posvećen bundevama.

le-bistro-juha-buca

U subotu iza jedan Le Bistro je bio neobično pun. Kažemo neobično pun, jer subotom Zagrepčani ručaju ili u najstrožem centru grada poput Tesline, Masarykove i Tkalčićeve, ili u rubnim dijelovima Zagreba i okolnim mjestima poput Samobora. U punom su Bistrou mnogi gosti jeli ponešto s jelovnika posvećenog bundevama.

le-bistro-buca-burrata

Mi smo, pak, odlučili naručiti isključivo jela s bundevama, pa smo ručak počeli preobilnom porcijom juhe od buča i izvrsnom slanom torticom koja također nije bila odveć mala. Slano prhko tijesto ovog slasnog tarta punjeno je kremom i komadićima buče s kardamomom, što jelu daje originalni i distinktivni okus, a obogaćeno je ikebanom od savršeno hrskave pancete.

le-bistro-buca-rizoto

Nakon tarta i juhe dobili smo ogromnu porciju rižota s bučom, uobičajeno perfektno skuhanog, jer je Ana Grgić jedna od vodećih hrvatskih majstorica za rižoto. Rižoto se servira s ovećom kriškom pečenog kozjeg sira, čija se kiselina efektno suprotstavlja masnoći i slatkoći rižota. Karamelizirani buča s burratom, koja se servira hladna, vjerojatno je najoriginalnije jelo na ovom posebnom sezonskom meniju: javorov sirup funkcionira kao odlična poveznica između kremaste burrate i slatke mirisne karamelizirane buče.

Jelovnik s bučama sadrži i nekoliko deserata, ali ih nismo ni pokušali naručiti, jer su porcije jela s bučama netipično velike i netipično jeftine za Le Bistro.

S cijenama od 45 do 90 kuna, Bistroov Mjesec buča predstavlja trenutno jednu od najboljih vrijednosti za novac u Zagrebu. Uz ručak s bučama popili smo buteljku Vrhunskog traminca Iločkih podruma, čija se bogata aromatičnost i uljasta tekstura fino slažu s glavnom zvijezdom sezonskog Bistroova jelovnika.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.