Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rizmanov Plavac Primus iz 2016. godine jako je dobro vino pred kojim je puno godina dozrijevanja

rizman-primus-20165-fb

Komarna je jedan od najuzbudljivijih vinograda u Dalmaciji. Udaljena tek par kilometara od bosanskohercegovačke granice kod Neuma, Komarna je malo vinogorje s fantastičnim položajima na strmim kamenim padinama kraj mora. Komarna, čiji su vinogradi u cijelost ekološki, dijeli se na četiri važna proizvođača: Ernesta Tolja, Rizmana, Volarevića i Terru Madre.

rizman-primus-2016-ID

Rizman je brend obitelji Štimac, koja proizvodi vjerojatno najbolji tribidrag u Hrvatskoj, zanimljive pošipe, luksuznu i rijetku etiketu St. Michael i sve bolji plavac Primus. Na obiteljskom ručku za Sve svete, uz sočnu premda lagano prepečenu patku posluženu s izvrsnim umakom od brusnica, probali smo novi Primus iz 2016.godine.

Radi se o modernom, precizno vinificiranom plavcu s jako puno zrelog tamnog voća u bouquetu i okusu, s dugim aftertasteom i s neobično mnogo svježine. Primus spada među one još uvijek rijetke plavce koji se odlikuju elegancijom i dobrim balansom. Tanini su, naravno, vrlo jaki, što vinu u ovom trenutku daje nijansu oporosti, ali mu omogućuje desetak godina dozrijevanja i petnaestak ili više godina trajanja. Primus iz 2016. uvrštava vinariju Rizman među šest ili sedam najboljih proizvođača plavca malog.

Gastropreporuka U sadašnjoj fazi Primus najbolje ide uz jednostavno pripremljeno crveno meso: pečenu govedinu, srnu ili patku. S vremenom će postajati mekši i kompleksniji, pa će se dobro slagati sa sirovom tunom, bijelim tartufima, pečenim lososom i elaboriranim jelima visoke kuhinje baziranim na tamnom mesu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.