Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WORLD’S 50 BEST BARS Nakon optužbi za mizoginiju, legendarni barmen Charles Schumann vratio je nagradu za životno djelo

charles-schumann

The World’s 50 Best Bars lista u svojoj industriji ima možda i veću težinu od svog restoranskog pandana. Ne nužno zbog kvalitete liste, već zbog činjenice da je riječ o jedinom svjetski priznatom ocjenjivanju barova. Sistem je jednostavan: 510 glasača iz redova novinara, barmena i ljubitelja koktela iz čitavog svijeta bira po sedam barova, od kojih minimalno tri moraju biti izvan njihove zemlje.

Ovaj naizgled ispravan sistem izbora svake godine izaziva kontroverze, i ako pitate bilo kojeg barmena sigurno ćete čuti kako je neki bar nezasluženo na listi ili nepravedno plasiran, ali i kako na listi nedostaje neki bar koji to sigurno zaslužuje.

Tako je, prema riječima naših sugovornika, na ovogodišnjoj dodjeli najviše negodovanja izazvalo prvo mjesto – njujorški Dante koji je prije nekoliko godina navršio stotu. Mene je osobno najviše iznenadilo nisko mjesto ulaska na listu (48. mjesto) londonskog Artesiana, koji je nakon Caporale/Kratena ere ispao s liste da bi ga revitalizacija Remy Savagea započeta lani, ove godine i vratila na istu.

Da ne bi sve ostalo na čudnim kriterijima glasača, ova će se godina pamtiti po posebnoj kontroverzi – Slučaju Schumann. Njemački barmen Charles Schumann jedan je od pionira današnje svjetske barske scene. Zbog njegova statusa u industriji, World’s 50 Best Bars ove mu je godine dodijelio nagradu Industry Icon, svojevrsnu nagradu za životno djelo. Ta je odluka izazvala žestoku pobunu.

Nimalo mekan tip, Schumann je oduvijek poznat po izravnim, često grubim komentarima o barskom biznisu. No, među tim su komentarima bile i otvoreno mizogine izjave poput one da ženama nije mjesto u barskoj profesiji. Kad je World’s 50 Best Bars objavio da prestižnu nagradu Icons dodjeljuje upravo Schumannu, novinari i barmeni na društvenim su mrežama počeli izvlačiti sve njegove seksističke izjave, uključujući onu da su bitne uloge u barovima uvijek muške. Ovo je naravno izazvalo lavinu reakcija iz barske industrije, a dok je u prozivkama oko ove odluke World’s 50 Best Bars mudro šutio, Schumann se na svojim Facebook stranicama pravdao da su mu izjave izvučene iz konteksta i da on to nikad nije mislio ono što je rekao.

Strategija skrivanja dok oluja ne prođe nije upalila, pa je Schumann jučer nagradu službeno vratio, uz objašnjenje da je više ne želi. A World’s 50 Best Bar se šturo oglasio kako nisu znali za njegove izjave iz prošlosti, ali i kako im sustav odabira očito nije dobro postavljen. Unatoč najavi promjena u načinu odabira dobitnika (između ostalog najavljuju i 50/50 omjere muškaraca i žena u panelu za izbor) ove i sličnih nagrada, barska scena je i dalje revoltirana. Optužuju World’s 50 Best Bars da ni u jednom trenutku nije pokazao jasan stav prema seksizmu i da nije stao u zaštitu žena koje su ionako još uvijek u puno lošijem položaju od muških kolega diljem svijeta. Kako bilo, Industry Icon Award za ovu godinu više službeno ne postoji, a koliko će to oštetiti renome ove liste, vidjet će se u njenim narednim izdanjima.

Vedran Gulin je osnivač Cocktail Weeka Zagreb i koncepta Vino&Ino

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.