Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako dobro jesti u restoranima a ne potrošiti previše – 8 osnovnih uputa

noel-2-2019-wellington

Kad redovito jedete u restoranima, morate paziti na budžet. Što ne znači da morate jesti lošija jela i piti inferiorna vina. Naprosto, potrebno je samo malo bolje poznavati restoranske rutine i poslovne prakse, da bi se u restoranima svakodnevno dobro ručalo bez ozbiljnijih posljedica na kreditnu karticu. Evo nekoliko temeljnih uputa za kontrolirano troše nje novca u restoranima

1. Birajte restoran s dnevnim ili tjednim jelovnicima. Hrana na dnevnim ili tjednim jelovnicima  često je jeftinija i uglavnom puno zanimljivija od one  na fiksnim menijima.

2. Obratite pozornost na sezonske sastojke, jer oni ponekad predstavljaju sjajnu vrijednost za novac. Carpaccio od vrganja u Vinodolu je koštao oko 60 kuna.

3. Izbjegavajte jela koja nužno traže posebne priloge i salate. Prvo, ona su kulinarski uglavnom dosadna. Drugo, ona vam skupa s košaricom kruha povećavaju račune za  20 do 40 posto a da niste ni primijetili.

4. Izbjegavajte trosljedne menije za ručak, osim u zaista vrhunskim restoranima poput Noela. Trosljedni meniji restoranima često služe da se riješe zaliha i da gostu zajamčeno uzmu 15 do 20 eura bez pića. Osim toga, što će vam za ručak i predjelo i glavno jelo i desert? Kako ćete se vratiti na posao?

5. Vino naručujte na čaše: posebno obratite pažnju na vina koja su na promociji, jer u restoranima koji imaju promotivne vinske programe (a takvih  je kod nas premalo) možete dobiti zaista izvrsno vino za relativno mali novac.

6. Katkad i uz ozbiljnu hranu naručite pivo umjesto vina. Pojedini craftovi poput Pozoja ili klasična piva poput Orvala i Chimaya, imaju ozbiljnu gastronomsku vrijednost.

7. Izbjegavajte velika pečenja, osim ako niste baš jako dobri s konobarom, jer nikad ne znate koliko ćete nečega dobiti i što ćete zapravo dobiti. Nama se, recimo, prije par godina desilo da smo konfitiranu patku koja se prodavala po težini, platili 250 kuna za jednu porciju (batak sa zabatkom i komadić prsa), što je jedan od najekscentričnijih računa koje smo ikada vidjeli u Zagrebu.

8. Ovo se podrazumijeva, ali ipak: nikada nemojte naručivati ništa što nije napisano na jelovniku, s jasno označenom cijenom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.