Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelinov restoran Draga di Lovrana 21. listopada priređuje svečanu večeru za šampanjsku kuću Drappier

drappier-g

Draga di Lovrana jedini je kvarnerski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Uz senzibilnu i modernu kuhinju mladog chefa Denija Srdoča i uz nevjerojatno dramatičan ambijent između Učke i mora, Draga di Lovrana odlikuje se sjajnom vinskom kartom.

Drappier je jedna od prvih etabliranih šampanjskih kuća koja proizvodi prirodna vina. Kad smo prije dvije godine intervjuirali Michela Drappiera, sadašnjeg šefa kuće Drappier, taj nam je strastveni i promišljeni vinar rekao kako ga ne zanimaju elegancija i komercijalni uspjeh po svaku cijenu, nego stvarni iskaz terroira Champagne. Tri mjeseca poslije objavljivanja tog intervjua u godišnjem Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice, Michel Drappier proglašen je vinarom godine u prestižnom izboru Drinks Business Green Awards.

drappier

Drappierove šampanjce, koji spadaju među najekspresivnije uopće, uvozi zadarski Atrox, tvrtka koja se specijalizirala za vinarije s karakterom, od Joška Gravnera, preko Drappiera, Agraparta i Pol Rogera, sve do Casanove di Neri. Pa se Atroxov vlasnik Boris Dešpoja dogovorio s Dragom di Lovrana da taj Michelinov restoran postane brand ambasador Drappiera za Hrvatsku.

Na večeri koja će se u ponedjeljak 21. listopada održati u Dragi di Lovrana, gosti će moći kušati gotovo cijeli Drappierov portfolio, od bazičnih Carte d’Or i Blanc de Blancsa do subverzivnog i dubokog Grande Sendreea iz 2009. godine, vjerojatno najbolje šampanjske berbe u ovom stoljeću uz 2002. i 2012. 

Draga di Lovrana na Drappierovu će večeru 21. listopada primiti samo tridesetak gostiju. Drappier je tvrtka u obiteljskom vlasništvu, utemeljena još 1808. godine u Urvilleu u šampanjskoj regiji Cote des Bar. Drappier je jedna od svega nekoliko šampanjerija koja uz dva tamna  pinota i chardonnay koristi stare šampanjske sorte poput arbannea i petit mesliera. Drappier, nadalje, proizvodi i jedan šampanjac koji uopće ne sadrži sumpor, što je zaista radikalan potez za regiju poput Champagne. Drappier je istodobno toliko ugledan i toliko namjerno nekomercijaliziran, da je američki poslovni magazin Forbes prije nekoliko godina objavio članak o Drappieru s naslovom Najbolji šampanjac za koji nikad niste čuli.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.