Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je bistro Kod Vukušića jedan od najuspješnijih lokala u Zagrebu

vukusic-grdobina-bob

Kod Vukušića, na neuglednoj lokaciji u industrijskom Zagrebu kraj Slavonske avenije, prvi smo put ručali u travnju 2018. godine. Hrana je bila neočekivano dobra, a gužva dostojna McDonald’sa na Oxford Streetu, najprometnijoj londonskoj ulici. Danas smo poslije godinu i pol dana ponovo svratili kod Vukušića, da bismo se uvjerili kako je gužva još veća (oko jedan nije bilo dovoljno stolica, pa su nas neki gosti zamolili da posude stolicu s našeg stola za četvero), dok je hrana bila još ukusnija nego lani.

vukusic-srdele

Bistro Kod Vukušića definitivno jest jedinstveni fenomene zagrebačke restoranske industrije. Umjesto konvencionalne recenzije, objavljujemo stog šest razloga Vukušićeva uspjeha.

1. Raspon cijena

Raspon cijena prilagođen je službenicima u uredima, kao i njihovim direktorima. Danas ste kod Vukušića mogli ručati meni za 40 kuna, koji se sastojao od bistre janjeće juhe, mesne štruce i salate, ali i živog zubaca od tri kilograma, koji košta n puta više.

2. Pažnja prema hrani

Naizgled male stvari poput salate od rajčica jako dižu Vukušićev profil, jer Vukušić koristi slatke rajčice starih sorti i poslužuje ih s kaparima. Sorte i tretman rajčica ( i drugog sezonskog povrća) jedan su od kriterija koji zanatske restorane odvajaju od masovnih restorana.

3. Želja za kuhanjem

vukusic-zubatac

Grdobina u šalši od rajčica s nešto prosušenog boba slasno je jelo iz konobe, koje, međutim, nije prerustikalno. Šalša je bila glatka , fino procijeđena (ili izmiksana) a fete grdobine uglavnom vrlo dobre (na jednoj je feti nažalost ostao dio opne, koji bi se morao ukloniti).

4. Dobri luksuzni sastojci

Kad u Zagrebu pojedete zaista vrhunski pečenu divlju bijelu ribu koja ne košta milijun dolara, želite se vratiti. Zato Vukušić ima puno stalnih gostiju, i to ne samo ljudi koji rade u okolnim uredima i hangarima.

5. Cijene vina

Kod Vukušića su  cijene buteljiranih vina možda najniže u Zagrebu: većina popularnih malvazija košta 130 ili 140 kuna, a Stinin Pošip 200.

6. Vrhunska posluga

Usprkos hektičnim gužvama, Kod Vukušića se ne čeka ni na vino ni na hranu, a većina poslužitelja ostavlja dojam da zaista jako vole svoj posao i da iskreno poštuju svoje goste.

Danas smo kod Vukušića pojeli nešto jako finih pohanih srdela, mariniranih inćuna i dimljenih kozica, pa fetu grdobine i perfektno pečenog zubaca sa slatkom salatom od rajčica. Sve smo to, uz nešto malvazije i pošipa, platili 957 kuna, što je izvanredna vrijednost za novac. Bistro Kod Vukušića definitivno je postao jedna od važnih zagrebačkih restoranskih institucija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.