Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Bistrou Apetit probali smo vertikalu Dal Forno Romana, jednog od dva najbolja amaronea na svijetu

romano-dal-forno

Zagrebački Acrobat Dine Kušena sinoć je u Apetitu Marina Rendića priredio jedno od najuzbudljivijih ovogodišnjih kušanja vina u Hrvatskoj. U Apetitu je, naime, predstavljena vinarija Dal Forno Romano, uz Quintarelli najvažniji proizvođač amaronea .

Amarone je, podsjetimo, veličanstveno suho crno vino iz Valpolicelle (područje oko Verone) koje se dobiva od mjesecima sušenog grožđa, ima između 15 i 18 posto alkohola i u vrhunskim verzijama može trajati barem tridesetak godina. 

Dal Forno Romano relativno je nova vinarija. Romano Dal Forno osnovao ju je na obiteljskom zemljištu, a prva berba puštena na tržište bila je 1983. Dal Forno Romano danas proizvodi oko 60 tisuća boca, od toga samo dvadesetak tisuća amaronea.

dal-forno
Romano Dal Forno sa sinovima

Romano Dal Forno u svijet je amaronea uveo čitav niz tehničkih i stilskih inovacija: od posebnih strojeva koji suše grožđe do uporabe isključivo novih francuskih barriquea. 

Quintarelli, čiji je utemeljitelj Beppe Quintarelli bio mentor Romanu Dal Fornu, grožđe suši prirodnim putem i koristi isključivo velike bačve od starog slavonskog hrasta.

Dal Fornov amarone vrlo je brzo postao svjetski slavan po svojoj jedinstvenoj koncentraciji i snazi ujedinjenoj s elegancijom. Pa su počeli postizati visoke cijene. Danas buteljka košta oko 300 eura u maloprodaji, štocdefinitivno nije previše s obzirom na kvalitetu tih vina.

dal-forno-grozdje

Sinoć smo u Apetitu prvo probali Valpolicellu Superiore iz 2012. godine, koja se za razliku od većine valpolicella također proizvodi od suhog grožđa (proces sušenja traje 45 dana) i sadrži 14,5 posto alkohola. Riječ je o bogatom i moćnom vinu, prepunom tamnog voća i glicerola, koje mijenja percepciju valpolicelle. Valpolicellu se načelno smatra laganim, svakodnevnim vinom. Ova je, međutim, koncentriranija od mnogih Amaronea.

Slijedio je Amarone iz 2012. veličanstven, ultrabogat, još jako mlad, gust da se može žvakati i istodobno svjež i elegantan. Tekstura tog vina sa 17 posto alkohola apsolutno je fascinantna.Amarone iz 2008. odlično se složio s perfektno pečenim i prezentiranim fileom srne . Dal Fornov Amarone iz 2008. obiluje višnjama, borovnicama i kupinama, uokvirenim tamnom čokoladom i diskretnim mirisom kože. Vino je uzorno elegantno, a 16,5 posto alkohola uopće se ne osjeti.

dal-forno-vinogradi

Zadnje suho vino bio je Amarone iz 2006. koji nas se najviše impresionirao. Uz snagu, koncentraciju i tamno voće, ovo lafitovski kompleksno vino ima naglašene začinske arome i okuse, i lagane nijanse mirisa bijelih tartufa. Riječ je o apsolutno senzacionalnom amaroneu.

Na kraju smo još probali Vigna Sere, recioto iz 2004. godine. Recioto je slatki stil amaronea koji jako dugo fermentira i sadrži vrlo mnogo šećera. Kao i skoro svako plemenito slatko vino, i Vigna Sere podjednako je svježe i slatko, jako duboko, s aftertasteom koji traje nekoliko minuta i kojim dominiraju kava, crna čokolada i liker od višanja.

Vina Romana Dal Forna predstavljaju drugu, višu dimenziju vinske proizvodnje, baš poput Lafitea i Latoura ili najvećih burgundskih vina. Fenomenalno je da ih se sada može kupiti i u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.