Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Štefan, Vežnaver, Kroflin, Đekić, Kočiš, Grgić, Srdoč perfektni su chefovi za gastronomska gostovanja

skoko-benvenuti-brigada

Vijest o gostovanju velikog Hrvoja Zirojevića u porečkom restoranu Spinnaker  dobra je i za Spinnaker, i za Zirojevića, i za Poreč i za hrvatsku restoransku scenu. Baš kao što je dobro da novigradski hotel Maestral već treću godinu zaredom angažira Davida Skoku kao gostujućeg chefa.

Gostovanja vodećih hrvatskih kuhara u restoranima i hotelima gdje inače ne rade, mogu postati važan alat za širenje ambicioznije gastronomije; riječ je, zapravo, o jednoj od najpozitivnijih pojava u našoj restoranskoj industriji. Međutim, takva bi gostovanja trebala biti puno češća. Evo zašto.

Prvo, restorani i hoteli koji ugošćuju poznate chefove obogaćuju svoju ponudu čime razveseljuju stalne goste i privlače nove. Drugo, svaki restoran ili hotel koji na jednu večer dovede Rudolfa Štefana strahovito jača svoj brand.

atelje-skoko-zupan2
Jorg Zupan i David Skoko u ljubljanskom Ateljeu

Treće, posebno važno, za vrijeme takvih gostovanja dokazi do izravnih transfera znanja. Četvrto, vrhunsko kuhanje je kao jazz: kombinacija savršene tehnike i iznimnog smisla za improvizaciju. Jazz vrlo često najefektnije funkcionira na jam sessionima na kojima se okupljaju glazbenici koji inače ne sviraju zajedno. Komunikacija vrhunskih glazbenika iz različitih miljea stvara dodanu vrijednost.

Baš se to dogodilo u kuhanju, kad je David Skoko preklani gostovao u ljubljanskom Ateljeu Jorga Zupana. Chefovima je, dakle, korisno da neposredno, za štednjakom, komuniciraju, a rezultati zaista mogu biti spektakularni, kao što se dosad i pokazalo u mnogim zajedničkim nastupima, poput sjajne svibanje zajedničke večere Hrvoja Kroflina i slovenskih chefova Luke Košira i Jakoba Pintara u restoranu ManO2 tijekom prvog R’N’B Weekenda.

mano2-kuhari
Hrvoje Kroflin, Luka Košir i Jakob Pintar u ManO2

Stoga bi uistinu bilo značajno, a vjerujemo i financijski atraktivno, da neki od najvažnijih hrvatskih chefova poput Rudija Štefana, Hrvoja Kroflina, Ane Grgić, Gorana Kočiša, Denija Srdoča, Fabricija Vežnavera, Daniela Đekića ili Tomice Đukića, redovito gostuju po cijeloj zemlji, od San Rocca, preko popularnih zagrebačkih restorana i splitskih bistroa, do Ville Dubrovnik i Excelsiora.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.