Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zmajska je i svojim prvim Pilsom pokazala zašto je najbolja hrvatska pivovara

zmajsko-pils-g

Davne 1842. godine Nijemac Josef Groll u češkom je Plzenu proizveo prvi pilsner na svijetu. Gorki Pilsner Urquell, koji se u našim trgovinama prodaje po smiješnoj cijeni od devet ili deset kuna za pola litre, izravni je nasljednik Grollova pilsnera. Andrej Čapka, vlasnik zagrebačke Zmajske pivovare, smatra Pilsner Urquell najboljim lagerom koji se prodaje u Hrvatskoj (s čime se bezuvjetno slažemo). Pa je vrijedni gospodin Čapka odlučio proizvesti zmajski lager, s jakim stilskim utjecajima Pilsner Urquella.

I tako se rodio Zmajski Pils, koji smo prvi put probali jučer u pivnici svih hrvatskih pivnica, Tolkien’s Houseu na zagrebačkoj Opatovini. Zmajski Pils, s 4,8 posto alkohola i 35 IBU-a (mjerna jedinica gorčine piva) vrlo je dobro do izvrsno pivo u svom žanru. Na mirisu i okusu ono je svježe, biljno, lagano travnato, sasvim malo sladno, s gorkim aftertasteom koji dugo traje.

Zmajski je Pils, nadalje, neobično svjež. On ima doslovno hrskavu teksturu, a pojedini gutljaji kao da ubadaju jezik i grlo, asocirajući na pjenušava vina. Zmajski Pils, premda s pomalo neusklađenim elementima, sada funkcionira kao perfektno ljetno aperitivno pivo. No, Pils ima i cjelogodišnju gastronomsku vrijednost. Željeli bismo ga piti uz pizze s lakšim nadjevima, salate, BLT sendviče, pohane školjke i kozice, gyoze, poke, te uz sve bolje grickalice poput dimljenih badema, indijskih oraha i pistacija. Zmajski Pils još nismo vidjeli u supermarketima, pa apeliramo na Spar i legendarni Konzum u Radničkoj da ga uvrste u svoj portfolio.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.