Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer smo se ponovo uvjerili da Plavi podrum drži najkvalitetnije sastojke na hrvatskoj restoranskoj sceni

plavi-podrum-tartuf-g

Jučer nije bio dan za kuhanje. Jedno 34 stupnja u Voloskom ubijaju svaku želju za elaboriranom hranom. Jučer je bio dan za jednostavna jela. A posve jednostavna jela mogu se pretvoriti u visoku gastronomiju uz dva uvjeta.

Prvo, restoran mora raspolagati vrhunskim sastojcima. I drugo , te vrhunske sastojke treba pripremiti jako precizno. Jučerašnji ručak u Plavom podrumu (koji je svoju poznatu plavu tendu odnedavno zamijenio bijelom), počeli smo kremastom, topivom potrbušinom tune s Ugljana u umaku od badema s uljem od peršina. Slijedio je kućno dimljeni divlji brancin, s emulzijom od citrusa i slatkim ljetnim rajčicama.

plavi-podrum-carpaccio

Treće jelo, poznati otvoreni sendvič s tunom, spojio je dvije zaista briljantne namirnice: fenomenalnu sirovu tunu i veliki ljetni tartuf, koji se dramatično razlikovao od većine tartufa koji se nalaze u ovo doba godine, jer je bio neusporedivo aromatičniji. Uslijedili su veliki škampi na žaru, koji su bili toliko slatki da im nije trebalo dodati baš ništa osim par zrna soli, te na kraju savršeno pečeni kovač. U slučaju kovača, savršeno pečeni znači da meso dobije čvrstu teksturu, a da ostane jako sočno.

plavi-podrum-tuna

Na kraju smo još dobili sladoled od borovnica iz Gorskog kotara, skupa s puno svježih borovnica. Plavi podrum i jučer je potvrdio dugogodišnju reputaciju restorana s najboljim sastojcima u Hrvatskoj, koji su pretvoreni u jako hedonistički ljetni ručak. Uz nekoliko šampanjaca, u Voloskom smo probali Pilatovu Malvaziju sur Lie iz 2015. odležanu u novom drvu. Riječ je o kremastom, moćnom, kalifornijski stiliziranom vinu koje, međutim, nije izgubilo sortni identitet i koje je, zapravo, vrlo, vrlo dobro.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.