Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Primorsko-goranskoj županiji u zadnjih se sedam godina zatvorilo čak 240 ugostiteljskih obrta

rijeka

Godine 2012. u Primorsko-goranskoj županiji bilo je prijavljeno 1565 ugostiteljskih obrta. Sada ih je, kako izvještava riječki Novi list, registrirano 1324. Dakle, danas je u PGŽ-u petnaest posto ugostiteljskih obrta manje nego prije sedam godina. Podsjetimo, ta 2012. godina bila je u znaku teške ekonomske krize. Oporavak je počeo dvije godine kasnije.

Nadalje, 2012. nismo ni mogli sanjati o turističkoj ekspanziji i rekordnim brojkama, kakve su zabilježene 2016. i 2017. godine. Pa ipak, usred krize i prije turističkog buma, u turističkoj Primorsko-goranskoj županiji poslovalo je petnaest posto više ugostiteljskih obrta nego danas.

Što je još jedan dokaz pogubne porezne politike Plenkovićeve Vlade prema ugostiteljstvu, koja je taj sektor učinila ekonomski jedva održivim. A slabljenje ugostiteljstva automatski slabi i turističku industriju od koje živi cijela Hrvatska. 

Josip Brusić, predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko goranske-županije u velikom intervjuu za Novi list apelira na Vladu da smanji PDV te upozorava kako je sadašnje stanje dugoročno nepodnošljivo. Podsjetimo, Vlada je prije godinu dana nejavno obećala ugostiteljima da će 2020. godine vratiti PDV na 13 posto, no u međuvremenu su iz Banskih dvora u medije puštene informacije koje relativiziraju to obećanje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.