Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

7 restoranskih jela za +35 stupnjeva

hobotnica

Na našim smartphoneima jutros piše kako će u ponedjeljak u Zagrebu biti 36 stupnjeva. Čeka nas, dakle, još jedan najvrući dan. Vrućina utječe na naš odnos prema hrani, naprosto zato što organizam, koji je pod stresom od previsoke temperature, ne može dobro podnositi napore koje izaziva probava teške hrane. 

Premda je ljeto prirodni ambijent za roštilj, temperature od 35 stupnjeva čine veći dio roštiljske ponude sasvim neprikladnom: na velikoj vrućini zaista ne želite napasti svoje tijelo mljevenom govedinom s 30 do 40 posto masnoće.

Ovih je dana najbolje jesti što manje i što laganije. Evo sedam tipičnih restoranskih jela za ekstremne vrućine.

1. Sushi i sashimi

sushi-edomae

Hladno, lako probavljivo ne traži previše alkohola, dostupno u svim mogućim formatima od all you can eat ručkova u kineskim restoranima, preko pakiranih sushija u Gingeru, do visokog stila sushija i sashimija u ozbiljnim japanskim restoranima.

2. Carpaccio i tartar

bora-bar-carpaccio

Carpaccio od govedine jedina je govedina, uz tartar biftek, koju je ovih dana lako jesti. Mi bismo ipak preporučili riblji carpaccio i riblji tartar, a u samom restoranu Carpaccio rade vrlo solidan carpaccio od povrća.

3. Gazpacho

gazpacho

Vrijeme je idealno za hladnu juhu od sirovih rajčica. Nadamo se da ćemo ovog ljeta negdje naići i na gazpacho od višanja ili lubenica i dinja. .

4. File bijele ribe na grillu

dubravkin-put-orada copy

Zahvaljujući uzgojenim masovno dostupnim oradama i brancinima, svježa bijela riba više nije luksuz. Bezbroj restorana drži uzgojene brancine i orade, koji jesu bitno masniji i manje ukusni od prave stvari, ali su još uvijek dovoljno lagani i fini za ručak na plus 36

5. Salate

dubravkin-put-salata

Velike salate već su dugo sastavni dio menija svih mogućih restorana u Hrvatskoj: od zalogajnica preko roštiljarni, do gastronomskih bistroa. Birajte one s piletinom, kozicama, ili tunom, ili naprosto, bez bilo kakvog mesa.

6. Kamenice

isabella-dorucak-kamenice

Okej, kamenice su sada jako izvan sezone. Ali ih ima. Kamenice su izrazito niskokalorične, lako probavljive te se serviraju na ledu. Što će vam više po ovom vremenu.

7. Ljuta orijentalna kuhinja

curry-laksa

Ako već morate jesti nešto toplo, sa žlicom, probajte zaista ljuti curry. Ljutina čilija od koje se možete ozbiljno uznojiti, pomoći će vam da se adaptirati na vanjske temperature. U kineskim restoranima probajte s gong bao piletinom ili jelima sa sečuanskim predznakom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.