Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počela je sezona punjenih paprika. Željeli bismo vidjeti kako ih kuhaju u ovih osam restorana

punjene-paprike

Vinodol je prošloga tjedna službeno otvorio sezonu restoranskih punjenih paprika. Točno je, doduše, da niz zagrebačkih zalogajnica priprema punjene paprika cijelu godinu, no prave punjene paprike mogu se kuhati samo ljeti.

Vinodol i Okrugljak pripremaju konvencionalne verzije jednog od najpopularnijih hrvatskih jela (čak su i početne sekvence Koka i duhova posvećene borbi za premalo punjenih paprika u prevelikom društvu). Mislimo da bi bilo iznimno zanimljivo i uzbudljivo, kada bi se ovog ljeta pojedini restorani drugih gastronomskih profila upustili u pripremu drukčijih punjenih paprika. Evo naših prijedloga.

1. Mali Bar

Premda smo prije dosta vremena pročitali kako Ana Ugarković zapravo ne voli zelene paprike (možda je riječ o njenom engleskom naslijeđu; čitav niz britanskih chefova srednje generacije podcjenjuje zelene paprike), mislimo da bi njena plemenita, naizgled jednostavna, kućno-restoranska verzija punjenih paprika razgalila srca, nepca i novčanike Aninih stalnih gostiju. Anine bi se paprike, recimo, mogle puniti lisičarkama, pancetom, kukuruzom šećercem i pinjolima.

2. Nav

Jedan od glavnih zadataka Tvrtka Šakote jest modernizacija klasične hrvatske kuhinje. Stoga bi bilo iznimno inspirativno vidjeti što sve gospodin Šakota može napraviti od uobičajene verzije punjenih paprika. Možda koristiti svježu rajčicu starih sorti, umjesto konzervirane rajčice? Ili puniti paprike kombinacijom buše i crne slavonske svinje?

3. El Toro

El Toro je latinoamerički restoran. Paprike spadaju među središnje elemente latinoameričke kuhinje. Možda bi nas El Toro ovog ljeta mogao razveseliti pečenim paprikama punjenim chillijem con carne? Ili vegetarijanskom varijantom s manchegom, cremom, raznim vrstama kukuruza i korijanderom?

4. Tač

Zagrebački Tač dobio je Michelinovu preporuku za tradicionalnu kuhinju. Ta je preporuka apsolutno opravdana. Tač se bavi pripremom vrhunskih sezonskih sastojaka u tradicionalnom stilu, što znači da bi njihova punjena paprika morala polaziti od osnovne recepture, ali bi trebala biti sofisticiranija u izvedbi i kvalitetnija kad je riječ o namirnicama.

5. Pergola

Paprike punjene kozicama konvencionalno su jelo delte Mississippija. Pergolin chef Fabricio Vežnaver u zadnjih je nekoliko godina kroz svoje menije propuštao niz fusion elemenata uključujući nekoliko tipično indijskih i tajlandskih. Bilo bi zabavno kada bi ovog ljeta probao s paprikama punjenim cajun kozicama, u umaku od kolovoške zapadnoistarske rajčice.

6. Alla Beccaccia

Okej, ljeto baš i nije vrijeme za divljač. Ali, ova izvrsna mesna konoba iz Valbandona mogla bi nam začiniti vruće srpanjske i kolovoške dane paprikama punjenim boškarinom, koji izvrsno funkcionira u mljevenom stanju. Ili janjetinom koja se, tko zna zašto, kod nas nikada ne koristi kao nadjev za paprika, premda su recimo na  Santoriniju paprike punjene janjetinom gotovo narodno jelo.

7. Jist

Najbolji riječki restoran , steakhouse na Viškovu, toliko je kroatocentrično orijentiran da ne drži čak ni šampanjac ni whisky. Stoga ne bi bilo nelogično da se pozabavi jednim od najpopularnijih hrvatskih mesnih formata. U Jistovoj bi se varijanti paprike mogle blanširati, puniti tartar biftekom i onda zapeći na otvorenoj vatri.

8. TheAtrium

Filip Horvat briljira kada od jednostavnih jela treba napraviti vrhunska jela. Njegovi špageti cacio e pepe najbolja su tjestenina koju smo probali u Zagrebu unatrag pet ili šest godina. Gotovo smo sigurni da bi gospodin Horvat mogao osmisliti visoko elaborirani recept za punjene paprike, koji bi zadržao jednostavnu privlačnost osnovnog formata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.