Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masterclass u Alhambri pokazao je zašto je Chateau Lafite jedno od najvećih vina na svijetu

lafite-masterclass

Chateau Lafite vino je kojem je svojedobno najbrže rasla cijene na svjetskim tržištima. Veliku ulogu u strahovitom rastu Lafiteove vrijednosti odigrao je kineski sindrom. Chateau Lafite i njegovo drugo vino Carruades de Lafite, postali su ultimativni simbol kineske nove klase, pa se tako Carruades počeo prodavati za 300 eura, što je nevjerojatna cijena za drugo vino. Grand vin se prodaje 800 do 1500 eura za buteljku, ovisno o berbi. 

masterclass-lafite-alhambra

Budući da se Lafite proizvodi u razmjerno velikim nakladama od više stotina tisuća buteljki, te su cijene senzacionalne. Masterclass Lafitea i drugih vrhunskih vina iz portfolia grupe Barons de Rothschild, koji je vodio Charles Chevalier, enolog s 35 godina staža na najvišim pozicijama u grupi i samom Lafiteu, pokazao je da ta vina neovisn od kineskog sindroma vrijede jako veliki novac.  A neka su zapravo neobično jeftina s obzirom na kvalitetu.

Kušanje u lošinjskoj Alhambri priređeno za dvadesetak profesionalaca pred još desetak novinara, počelo je, posve neuobičajeno, slatkim vinima iz Sauternesa. Charles Chevalier počeo je raditi za Lafite 1983. da bi 1985. preuzeo mjesto glavnog enologa u Chateau Rieussec.

charles-chevallier
Charles Chevallier

Prvo smo probali Rieussec iz 2008. koji je napravljen od 86 posto semillona, 12 posto sauvignona i 2 posto muscadellea. Vino ima 13,5 posto alkohola i 121 gram neprevrelog šećera. Još je jako mlado, svježe, prepuno botritisa, s medom i začinima na aftertasteu.

Rieussac iz 1997, loše berbe za crne bordeauxe ali odlične za Sauterne, poprimilo je jantarnu boju nježno tostiranih konjaka. Prebogati bouquet pun je voska, karamela, oraha u medu, sušenog voća i blagih egzotičnih začinskih mješavina poput ras el hanouta.  Oba ova vina koštaju bitno manje od 100 eura za bocu, a vrijede bitno više. Svijet danas nažalost ne želi piti slatka vina.

lafite-rieussec

Zatim smo kušali argentinski  Caro iz 2016. Riječ je o zajedničkom projektu Barons de Rotschilda i glasovite vinarske obitelji Catena Zapata. Uslijedio je još dosta suzdržani Chateau Duhart Millon iz 2008, da bi na red došlo veliko finale. Carruades de Lafite iz 2010. godine ekscentrično je sočno vino, s puno crnog i crvenog voća, visoko koncentrirano, već sad zaobljeno i lakopitko zbog tridesetak posto merlota u blendu. 

lafite-duhart-milon

Chateau Lafite iz 2001. spada među najelegantnija crna vina koja možemo zamisliti. Premda se na nosu prvo osjetilo malo bretta, on je ishlapio poslije desetak minuta, da bi golemom Riedelovom čašom kasnije dominirao bouquet pun grafita, vrlo zrelog crnog voća, duhana i cedrovine. Lafite iz 2001. još je jako nabildan taninima koji se lijepe za jezik i zube. Ali oni ne smetaju. Tanini samo govore o ultimativnom potencijalu dozrijevanja ovog izvanrednog vina.

Masterclass Lafitea i drugih vrhunskih Rothschildovih vina u lošinjskoj Alhambri, svakako je najspektakularniji i najpoučniji vinski događaj godine u Hrvatskoj. Jer, od koga možemo naučiti više o velikim vinima, nego od Charlesa Chevalliera, čovjeka koji je desetljećima vinificirao Chateau Lafite.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.