Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto su gazirane vode važne za koktele? Zato što pjene!

jamnica-kokteli-mineralna-g

Tom Collins jedan je od najklasičnijih koktela igdje i ikada. Tom Collins sastoji se od gina, limunova soka, sirupa i gazirane ili soda vode. Na kalifornijskoj web stranici Drinks and Drinking, baš na na primjeru Tom Collins koktela objašnjava se važnost gaziranih voda za miksologiju: “Uzmimo, dakle, Tom Collins. Gazirana voda zauzima samo trećinu ukupne količine tekućine u Tomu Collinsu, a ona mora iznijeti cijeli koktel, jer Tom Collins mora pjeniti. Ne smije biti ravan. Tu se vidi koliko je važna kvaliteta vode koju koristimo .”

Gazirane vode, i to one bez dodanog okusa, u koktele se stavljaju iz tri očigledna razloga. Prvi je hidratizacija. Kokteli s gaziranim vodama postaju sve popularnija ljetna pića, naprosto zato što alkohol dehidrira organizam, a ljeti ne želimo biti dehidrirani. Voda u koktelima ublažava dehidraciju.

jamnica-kokteli-barmenica

Drugi je razlog sličan; kokteli s gaziranim vodama uglavnom su niskoalkoholni. A na prosječnih plus 33, oko koliko se kreće temperatura cijeli ovaj tjedan, zaista ne možemo popiti previše Margarita. Zato možemo popiti Cointreau s ledom, dopunjen pjenušcem i gaziranom mineralnom ili soda vodom. Internet je ovih dana prepun recepata sa spritzeve s pjenušcem. Mijenja se samo bazni alkohol ili kombinacija dva bazna alkohola, koji se onda dopunjuju pjenušcem i gaziranom vodom. Sve se pjeni, sve je veselo i puno okusa, a ne izaziva hangover.

Treći je razlog najvažniji za strukturu samih koktela. Riječ je, naravno, o karbonizaciji. Drinks and Drinking proveo je još prije tri godine opsežno testiranje gaziranih mineralnih voda i soda voda, da bi ustanovio koje su vode najprimjerenije miksologiji. Iz testa su bile isključene vode s okusom, jer su htjeli izmjeriti učinak same karbonizacije na teksturu i strukturu koktela. Rezultati su više nego instruktivni.

Neke od najpopularnijih voda na tržištu odmah su ispale iz konkurencije, jer nisu dovoljno karbonizirane: ”One mogu biti odlične uz ručak, ali nisu dobre za koktele,” zaključili su autori istraživanja. Uvjerljivo najbolje prošle su visoko karbonizirane vode: “Ako vas voda koju ste samu probali lagano bocka, ili ako osjećate baš jako puno mjehurića, možete biti sigurni da je takva voda podesna za koktele.” piše Drinks and Drinking.

jamnica-kokteli

Drugi glavni kriterij jest mineralnost. Mineralne, lagano slane vode, pojačavaju okus svih drugih sastojaka koktela, a da ga ne čine slanim. Tako se sol, ponaša i u kuhanju: kuhate li grašak ili mrkvu bez soli, povrće će ostati bljutavo. Dodate li malo soli, okusi povrća će procvasti, a neće postati slano.

Kad je riječ o hrvatskom tržištu, Jamnica neprijeporno zadovoljava oba zahtjeva za efikasnu gaziranu vodu za koktele: jako pjeni i prilično je mineralna, sa slankastim aftertasteom. No, trend koktela s gaziranom vodom ide puno dalje od mode ljetnih spritzeva i rasprava o najboljoj vodi za Vaš Tom Collins ili Americano.

Riječ je naravno o gaziranim koktelima u bocama. Čuveni američki barmen i konzlater Jeffrey Morgenthaler još je 2011. godine zapisao: “Ništa nije bolje od malo pjenušanja na jeziku. Uvijek sam bio fasciniran dugim pićima koja se redovito poslužuju u euroskim barovima, poput Aperola, Americana ili Bicyclettea. Ta popodnevna osvježenja dijele zajedničku strukturu: nizak alkohol, nešto fortificiranog vina, nešto citrusa i pjenušavu komponentu za duljinu. Ti su kokteli lagani, otvaraju apetit, gase žeđ, i zaista su izvrsni. Što ako bismo mogli puniti u boce jedan takav koktel, u kojem bi zadržali sve njegove elemente, a izbjegli led kako ne bi došlo do razvodnjavanja…” Pa je Morgenthaler proizveo Americano u bočicama.

Danas je, naravno, scena buteljiranih koktela iznimno bogata i obuhvaća skoro sve miksološke žanrove, od dugo odležanih bogatih koktela, do ljetnih koktela s gaziranom vodom. Mnogi od buteljiranih koktela nose potpise nekih od najpoznatijih svjetskih barmena. U Hrvatskoj scena pravih koktela u bocama još ne postoji. Ljetni kokteli s gaziranom vodom i s potpisom uglednog barmenačine nam se mogućom dobrom osnovom za razmišljanje o početku jedne nove domaće industrije.

Ovaj sadržaj produciran je u partnerstvu s Jamnicom

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.