Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Minutyjev Rose et Or atraktivan je primjer luksuznih provansalskih rosea

rose-et-or-minuty-FB

Provansalski rose francuska je kategorija vina kojoj najbrže raste izvoz. Prije dvije godine prodaja provansalskog rosea u Sjedinjenim Državama nadmašila je deset milijuna buteljki i nastavila rasti dvoznamenkastim brojkama, s Kalifornijom, New Yorkom, Floridom i Illinoisom kao glavnim tržištima. Engleska je također veliki kupac ovog žanra koji upravo prolazi kroz svoje ružičaste godine. 

U Provansi se na oko 27 tisuća hektara vinograda godišnje napuni oko 170 milijuna boca vina, od čega 88 posto otpada na rose. Provansalski rose danas je tipično globalno lifestyle vino, s tim da skuplji cuveei nadmašuju trendovski karakter žanra i spadaju među zaista ozbiljna južnofrancuska vina. Karakterističan primjer ambicioznog rosea visokog stila jest Minutyjev Rose et Or.

rose-et-or-minuty-ID

Minuty je velika, generacijama stara obiteljska tvrtka koja puni skoro četiri milijuna raznih vina godišnje. Rose et Or, Minutyjeva elitna etiketa, cuvee je napravljen od grenachea i syraha. Vino je blijede elegantne boje, potpuno suho, ozbiljno i plemenito  u teksturi. Na nosu je puno bijelog cvijeća , citrusa i crvenog voća dok je u ustima neobično zrelo, s čistim okusima šumskih jagoda i trešanja, naglašenom kiselinom i dugim, slano slatkim, voćnom završetkom. Radi se o jednom od najkompleksnijih i najboljih provansalskih rosea koji su došli na hrvatsko tržište.

Gastropreporuka sushi, sashimi od bijele ribe, gofa ili rakova, brudet, jakovske kapice, sirovi škampi, jako začinjena indijska i kineska jela

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.