Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto je Chateau Minuty najprodavaniji provansalski rose u Francuskoj

chateau-minuty

Prvo, riječ je o jako dobrim do odličnim vinima u različitim rangovima cijena. Bazični M de Minuty spada među najbolje francuske rosee koji se mogu kupiti za manje od 100 kuna, dok se visoka linija Rose et Or bez problema natječe s Miravalom, Whispering Angelom ili boljim etiketama Domaines Ott.

Drugo, Minuty je perfektno zaokruženi projekt u svim svojim segmentima, od vinograda i vina do tržišnog pozicioniranja i brandinga, što je na izrazito kompetitivnom tržištu ružičastih vina, koje stalno raste, danas važnije nego ikad prije.

Priča o Chateau Minutyu počinje 1936. godine, kad je Gabriel Farnet kupio to imanje sa 17 hektara vinograda, udaljeno desetak kilometara od čuvenog ljetovališta Saint Tropez. Poslije Drugog svjetskog rata njegova kćerka Monique počinje graditi veliku vinariju, te obnavljati i proširivati vinograde. Monique Farnet udala se 1960. godine za Etiennea Mattona. Njih su dvoje vodili Minuty idućih trideset godina. U tome je razdoblju Minuty povećao kapacitete vinarije, kupio nove vinograde i dizajnirao specifičnu, visoku bocu s ispupčenjem, koja se danas naziva provansalskom bocom.

chateau-minuty-vinarija

Početkom devedesetih, Minuty su preuzeli njihovi sinovi Francois i Jean Ettiene, koji su potpuno obnovili vinograde inzistirajući na što većoj zastupljenosti grenachea, te su izgradili novu, modernu vinariju: prije četiri godine vinariji je dodana druga dvorana za drvene bačve.

Zanimljivo je i važno naglasiti da su se braća Matton još u devedesetim godinama odrekla upotrebe pesticida, i da se približavaju organskom uzgoju. Kad je, pak, riječ o pozicioniranju vina, Minutyevi rosei proizvode se u tri glavne linije: M de Minuty, Prestige i Rose et Or. Pago Croatia prodaje sve tri linije, koje su prilično distinktivne i po svojim organoleptičkim značajkama i po rangovima cijene.

minuty-m

Ovih smo dana kušali M i Rose et Or iz 2017. godine. M je vino namijenjeno točenju na čaše u restoranima i barovima, premda je uz ručak, ali i u neko vruće sunčano popodne, vrlo lako popiti cijelu buteljku. Minuty je proizveden od grenachea, cinsaulta i syraha. Ima tipičnu modernu, vrlo svjetlu boju provansalskih rosea, dramatično je svjež i lakopitak, dok arome zapravo, vuku prema crnom vinu, jer se baš intenzivno osjeti crveno i crno voće, što M čini idealnim i za meso i za ribu na roštilju, ali i za pizzu. M de Minuty zarazno je ljetno vino, koje predstavlja odličnu vrijednost za novac.

Rose et Or je, pak, naglašeno elegantno, teksturalno bogato vino napravljeno uglavnom od grenachea, s dodatkom tibourena. Tibouren je aromatično crno grožđe, vjerojatno grčkog porijekla, donekle rasprostranjeno u Provansi, čiji aromu Jancis Robinson identificira kao garrigue. Rose et Or ima boju blijedih bresaka, dok se u bouquet nijanse žutog ljetnog voća miješaju s floralnim i citrusnim elementima. Bijele breskve , koje se dosta lako osjete na okusu, fino komuniciraju s bojom i bouquetom.

Rose et Or gastronomsko je vino, idealno uz velike škampe i vrhunsku bijelu ribu, ali bi zbog aromatičnosti moralo bi ići jako dobro uz indijske kuhinje, dok ga bogata tekstura i visok stupanj svježine čine idealnim ljetnim izborom uz masni sushi, dakle uz sushi s tunom, jeguljom ili skušom. Rose et Or jedan je od najozbiljnijih rosea koje smo dosad imali priliku probati u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.