Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ikea počinje testirati vegansku verziju svojih famoznih mesnih okruglica

ikea-mesne-okruglice

Svi znamo da ljudi vikendom idu u Ikeu jesti. Stanove su odavno namjestili, takve gužve ne stvaraju se zbog ormarića. Zagrebačka Ikea godišnje nahrani oko milijun ljudi. Za publiku koja izlazi u shopping centre, Ikeina menza logičan je izbor. Osim što su cijene prijateljske, Ikea ima jedini food court koji prodaje dimljeni losos (sasvim korektan), kolače s Daim čokoladom i, naravno, famozne okruglice od mesa, Ikeino najpopularnije jelo koje je odavno izborilo samostalnu poziciju u popularnoj kulturi hrane.

Nakon što su najavili vegansku verziju sladoleda od jagode, u Ikei su već ove godine odlučili otići korak dalje i najaviti vegansku verziju okruglica. Kako piše portal Food & Wine, Ikea još od 2015. u ponudi ima vegetarijanske okruglice od povrća, kao i bezmesni hot dog, i ta su jela u nekim zemljama veći hit od standardnih Ikeinih aduta.

Ovoga puta, Ikeini inženjeri žele napraviti veganske okruglice koje se ni po okusu ni po teksturi neće razlikovati od mesnih, koristeći biljne pripravke i neke nove tehnologije. “Uočili smo rast potražnje za održivijim opcijama i želimo odgovoriti na tu potrebu. Ambicija nam je ponuditi zdraviju i održiviju hranu bez kompromitiranja okusa,” objasnio je direktor Ikeinog prehrambenog programa Michael La Cour.

To žele napraviti na način koji će istodobno zadovoljiti dijetalne prohtjeve njihovih kupaca i smanjiti Ikein utjecaj na okoliš. Više od četvrtine emisija stakleničkih plinova na zemlji nastaje u prehrambenom sistemu. Ikea svoje veganske okruglice ne smatra ponudom za vegane, već se nada da će se one svidjeti i ljubiteljima mesa. Štoviše, do 2022. petinu prometa na hrani želi napraviti na bezmesnim jelima.

“U budućnosti ćemo jednostavno morati jesti više vegetarijanske hrane. Prodajemo zaista puno mesnih okruglica i jako smo sretni da samo uspjeli napraviti održiviju verziju tog popularnog jela,” priopćili su iz kompanije. Testiranje veganskih okruglica počet će iduće godine u odabranim trgovinama, a nakon toga će ih staviti u ponudu u cijelom svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.