Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Old Pilots gin osvojio je zlatnu medalju na San Francisco Spirits Competition

old-pilots-g

Zagrebački Old Pilots gin koji na Rudešu destiliraju dvojica bivših vojnih pilota Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, osvojio je zlatnu medalju na natjecanju San Francisco Spirits Competition 2019.

Riječ je o najvažnijem američkom godišnjem ocjenjivanju destilata, koje je u svojoj 19-godišnjoj povijesti afirmiralo niz nepoznatih neovisnih malih destilerija. Brendovi poput St. Germaina i Tito’s votke postali su slavni nakon što su osvojili najviše nagrade na ovom natjecanju. Svake godine, u San Franciscu se okuplja četrdesetak sudaca iz cijeloga svijeta, koji svojim ocjenama mogu odrediti sudbinu više od 3000 destilata.

Old Pilot’s Gin

Things that give us wings. 6 selected Croatian botanicals. Juniper grown in special mountain climate, Sage from massive limestone area, Angelica from continental Croatia, Lavender and Oranges from…

Činjenica da su dvojica garažista iz Zagreba osvojili zlato na takvom ocjenjivanju dovoljno je zanimljiva. Ali činjenica da su pritom iza sebe ostavili megazvijezde svjetske craft gin scene poput Blooma, The Botanista, Gina Mare ili Opihra, je strateški važna za novu hrvatsku scenu destilata, i ne samo za tu scenu.

Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac upoznali su se prije dvadesetak godina u zadarskoj akademiji za vojne pilote. Njihova destilerija Duh u boci i danas čuva letački duh. Bušić i Anadolac su stari entuzijasti gina i njihov je dugogodišnji hobi, ali destileriju nisu osnovali slučajno. Bio je to, kako su nam svojedobno rekli, razrađen i promišljen proces koji je uključivao puno učenja u inozemstvu i u Hrvatskoj. Hrvoje Bušić u Nizozemskoj je izborio status povlaštenog certificiranog destilera, a Old Pilots Gin je vjerojatno najstručnije napravljeni craft gin u Hrvatskoj.

old-pilots-gin
Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac

Stilski, Old Pilots spada u klasičnu London Dry kategoriju ali je mekši i moderniji. Gin je fino strukturiran, odlično zaokružen na pouzdanoj platformi ličke borovice iz Otočca koja, međutim, ne dominira nego stvara meku podlogu za arome kadulje, lavande, anđelike, korice južnodalmatinskih naranči i maslinova lista. Bušić i Anadolac u destilaciji Old Pilotsa koriste biljne ekstrakte koje rade sami, što daje puno sofisticiraniji i zaokruženiji gin, koji ima i tijelo i kičmu i čvrstu strukturu, ali je elegantan, jako herbalan i dovoljno kompleksan da smo ga u ponedjeljak navečer u baru Alto Rosso u lošinjskom hotelu Bellevue sasvim ugodno pijuckali samog.

Svaka boca Old Pilots gina ručno je označena serijskim brojem, a dizajn prepoznatljivih kockastih boca i čepova prelivenih bijelim voskom, kao i cijeli brending Old Pilots gina, potpisuje agencija Kofein. Old Pilots je u Sn Franciscu osvojio brončanu medalju za packaging. Iako je riječ o relativno novom brendu na hrvatskoj sceni, Old Pilots je već zaradio popriličan respekt među hrvatskim barmenima i uz peglanje još ponekog detalja u recepturi mogao bi imati značajan utjecaj na domaću scenu craft destilata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.