Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dvojica bivših vojnih pilota na Rudešu proizvode Old Pilots Gin

old-pilots-gin

Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac upoznali su se prije dvadesetak godina u zadarskoj akademiji za vojne pilote. Zato se njihov gin zove Old Pilots gin. Hrvoje i danas leti, kao instruktor u Croatia Airlinesu, tako da i njihova destilerija nazvana Duh u boci ima autentičan letački duh.

old-pilots-gin

Odluka da postanu destileri garažisti i u maloj high tech destileriji opremljenoj nizozemskom tehnologijom u Rudešu počnu proizvoditi premium gin, za Bušića i Anadolca nije bila hir ni stvar trenda.

“To je bio naš hobi i strast. Ja sam se godinama zanimao za destiliranje, radio sam svoje rakije, puno smo čitali o svemu tome i puno kušali,” kaže Hrvoje Bušić, “Kad smo Tomislav i ja počeli razmišljati o pokretanju vlastitog biznisa, već smo zapravo znali da želimo otvoriti destileriju. Gledali smo kako hrvatski vinari i craft pivari rade neke sjajne stvari, dok domaćih craft ginova ima vrlo malo, iako trend gina u Hrvatskoj stalno raste. Znali smo da su nam u Hrvatskoj dostupni vrhunski lokalni sastojci i vjerovali da uz puno rada i učenja možemo proizvesti zaista dobar hrvatski craft gin.”

Bušić je otišao u Nizozemsku i nakon školovanja postao povlašteni certificirani destiler. “U ovom poslu uči se na sve moguće načine, ali ipak morate imati formalnu edukaciju. Boravak u Nizozemskoj dao nam je ključna znanja o tehnologiji i proizvodnji.”

Old Pilots gin stilski spada u klasičnu London Dry kategoriju ali je mekši i moderniji, bez dominantne borovice, što Bušići Anadolac postižu metodom ekstrakcije. “Prvo radimo ekstrakte aromata, sve ih proizvodimo sami u destileriji, i onda destiliramo,” objašnjava Bušić.

old-pilots-gin-02

Old Pilots gin radi se na bazi pšeničnog alkohola sa šest lokalnih aromata: lišćem maslina, borovicom iz Otočca, koricom naranče, kaduljom, lavandom i anđelikom. Sve od ekstrakcije aromata do lijepljenja etiketa (cjelokupni brending potpisuje zagrebačka agencija Kofein) i pečaćenja boca bijelim voskom, radi se ručno u destileriji.

Nakon Karbuna, Nostroma, Luftbremzera i Dubrovnik Republica, Old Pilots Hrvoja Bušića i Tomislava Anadolca na hrvatsku scenu craft ginova stiže kao vrlo zanimljiv novi protagonist.

Fokusirani na craft barove, miksologiju i međunarodna ocjenjivanja, dvojica pilota iz rudeške destilerije ne namjeravaju stati na dva izdanja bazičnog gina (Old Pilots se buteljira u dvije verzije, standardnu bocu i bočice od 2 decilitra).

Planiraju dva sezonska izdanja, Old Pilots s mandarinom za jesen i zimu te varijantu s jagodama za proljeće-ljeto. S jednom craft pivovarom koja upravo razvija prvi hrvatski premium tonik, osmišljaju prvi autentični hrvatski G&T.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.