Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pod zidom smo isprobali hrvatsku verziju OpenTablea. Odlično funkcionira (a i hrana je jako dobra)

opentable-pod-zidom

OpenTable najveći je globalni sustav rezervacija restorana. U Hrvatsku je došao prije otprilike pola godine, da bi ozbiljnije proradio unatrag nekoliko tjedana. U Zagrebu ga zasad, među ostalim, imaju Pod zidom, Time i Takenoko (s tim da nam je OpenTable za Takenoko sinoć davao opciju rezervacije jedino u dubrovačkom, a ne u zagrebačkom restoranu). U subotu navečer rezervirali smo stol za nedjeljni ručak u gastro bistrou Pod zidom.

OpenTable ponudio nam je šest vremenskih opcija za ručak, između 12 i 30 i 14 i 30, i dvije opcije sjedenja, za visokim i za standardnim stolovima. OpenTable je tražio naš broj mobitela i mail adresu, ali ne i kreditnu karticu, te je u roku kraćem od minute potvrdio rezervaciju za 13 i 30.

opentable-pod-zidom

OpenTable je internetski sustav za rezervacije u restoranima koji je u srpnju 1998 u San Franciscu pokrenuo Chuck Templeton, internetski poduzetnik koji je nešto kasnije osnovao i GrubHub, najjači američki servis za naručivanje dostave hrane.

Kad je OpetTable 1999. počeo raditi, isprva samo u San Franciscu, bio je to prvi put da su ljudi preko interneta mogli rezervirati mjesto u restoranu u realnom vremenu. Servis se brzo proširio na 30.000 američkih restorana a onda i po cijelom svijetu. OpenTable je odmah izišao na burzu i godinu dana nakon pokretanja kupio britanskog konkurenta Toptable a malo kasnije i superpopularni Foodspotting.

OpenTable je 2014. prodao 46 posto udjela Priceline Grupi za oko 2,6 milijardi dolara. Tako je postao dio Booking Holdinga koji upravlja nekima od najvećih svjetskih agregatora za prodaje rezervacija, među kojima je najpoznatiji Booking.com.

Za kupce, korištenje OpenTablea je besplatno. Restorani plaćaju pretplatu i mali fiksni iznos za svakog gosta koji rezervira preko OpenTablea. Tržište se dramatično promijenilo u dvadesetak godina koliko je prošlo od pokretanja ovog pionirskog servisa. Restorani su otvorili nove kanale komunikacije s gostima, OpenTable je dobio ozbiljnu konkurenciju u servisima poput Reservea i Tocka, ali riječ je i dalje o robustnombiznisu. Novi popularni servisi poput Resyja, na koji je veliki njujorški restorater Danny Meyer lani prebacio sve svoje restorane, imaju drugačiji biznis model od OpenTablea.

Oni vjeruju da su na današnjem tržištu restorani sličniji entertainmentu, dakle kinima ili klubovima, i naplaćuju rezervacije ili cijele večere unaprijed, prodajući mjesta u restoranima kao karte za koncerte. OpenTable je prilagođavao cijene i naplatu novim tržišnim trendovima, ali nije mijenjao osnovni model i još uvijek raste. U svijetu se preko OpenTablea danas proda oko 26 milijuna restoranskih rezervacija mjesečno.

Borna Janeš, vlasnik bistroa Pod zidom, kaže kako mu je OpenTable povećao broj rezervacija stranih gostiju. Gospodin Janeš sam se javio OpenTableu i od tada komunicira s njihovim uredima u inozemstvu, što znači da OpenTable administrativno još nije došao u Hrvatsku.

Pod zidom je danas bio pun do otprilike predzadnje visoke stolice, što potvrđuje tezu o sve većoj popularnosti nedjeljnih ručkova u Zagrebu. Hrana chefa Jurice Jantoleka prilično je sezonska, precizno elaborirana i zaista ukusna.

Gusta juha od graška, sa zrnima graška i bučinim košticama za teksturu, zaista je briljantna. Mogli bismo pojesti tri tanjura. Arancini s mozzarellom slikovito su prezentirani i predstavljaju jedan od primjera uspješnog comfort fooda. Ravioli s raguom od patke imali su slasni, duboki okus, dok je oradi s pireom od manga nedostajao dodir ljutine, neophodan žanrovima koji koketiraju s cevicheom. No, sama riba i mango bili su prilično fini.

Vinska karta uobičajeno je zanimljiva; malogdje možete piti na čaše Ipšu, Nericu i Batičevu Malvaziju. Izbor jakih pića, nažalost, ne nadmašuje generičku selekciju. Posluga je netipično kompetentna. Djevojka koja nam je donosila hranu znala je svaki detalj o sadržaju svakog tanjura, što je u Hrvatskoj još uvijek potpuno neuobičajeno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.