Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIG & BEAUTIFUL Evo zašto je teran Santa Elisabetta braće Benvenuti fenomenalno vino

santa-elisabetta-2015-fb

U prosincu lanjske godine na naslovnici Decantera velikim je slovima pisalo Big and Beautiful. Radilo se o pregledu moćnih, gustih visokoalkoholnih vina koja pružaju enormno zadovoljstvo. Vjerojatno je nemoguće točnije opisati novi teran vinarije Benvenuti. Santa Elisabetta iz 2015. zaista jest velika, prekrasna i pruža enormno zadovoljstvo. 

Santa Elisabetta novo je vino braće Benvenuti, nazvano po istoimenom položaju u njihovim vinogradima kraj Motovuna. Ovaj je teran dizajniran s namjerom da se proizvede elitno vino svjetske klase, pa je tako zelena berba bila upravo brutalna, kupažiranje vrlo pažljivo, a vino je relativno dugo odležavalo u bačvama i u bocama prije nedavne zagrebačke promocije. Sav se taj trud isplatio.

santa-elisabetta-2015-ID

Santa Elisabetta svakako je jedno od najboljih crnih vina ikad proizvedenih u Istri. Ono prije svega posjeduje esencijalnu značajku suvremenih velikih bordeauxa: istodobno je strahovito koncentrirano i besprijekorno elegantno.

Bogat moćni bouquet sadrži elemente i Luxardo višnji iz alkohola, balzamične nijanse, duboke tonove kože, duhana i visoke note svježeg, tamnog ljetnog voća. Okusi prate arome, s tim da se na finišu javlja i crna čokolada. Tekstura je gusta i uljasta a struktura čvrsta, prepuna zrelih tanina.

Petnaest posto alkohola toliko je dobro integrirano da se sasvim lagana vrućina osjeti tek ako se vino pije samo. Diskretna gorčina na aftertasteu trebala bi proći za dvije do tri godine rastapanjem tanina, što znači da će Santa Elisabetta iz 2015. s vremenom gotovo sigurno zaslužiti višu ocjenu od sadašnje.

Santa Elisabetta zapravo je proizvod novog smjera razmišljanja ambicioznih istarskih vinara. Nakon što su se mlade malvazije etablirale kao najkomercijalnija hrvatska restoranska vina, ozbiljne su istarske vinarije krenule u potragu za zaista velikim vinima. Pa tako iz godine u godinu dobivamo sve kompleksnije odležane malvazije i sve impresivnije terane. Santa Elisabetta jedan je od krunskih dragulja tog važnog procesa, koji potvrđuje Istru kao vodeću hrvatsku vinsku regiju.

Gastropreporuka kobe, wagyu, odležani europski steakovi, boeuf bourguignon, vrhunska pašticada, janjeći kotleti, srna i jelen, vrlo stari tvrdi sirevi

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.