Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DECANTEROVE NAGRADE 2019. Sedam mogućih zlata za hrvatska vina već u prva dva kušanja u Londonu

decanter-boce

Sommelier Siniša Lasan u utorak je na svom Facebook profilu objavio dobre vijesti, da je drugoga dana na Decanterovim svjetskim vinskim nagradama, najvećem i najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju vina, sedam hrvatskih vina potencijalno osvojilo zlatne medalje. Potencijalno, jer će ocjene biti potvrđene na kraju prvog tjedna ocjenjivanja.

U London svake godine uoči DWWA stižu tisuće uzoraka vina iz cijeloga svijeta, u svim rangovima cijena. Ove godine 280 međunarodnih eksperata ocjenjuje više od 16,500 vina iz 57 zemalja.

DWWA-MEDALJE-SHEMA
Izvor: Decanter

U prvom tjednu ocjenjivanja u Londonu, Decanterovi predsjednici regionalnih panela ponovno kušaju svako vino oko čije se ocjene suci ne mogu usuglasiti. Kušaju i sva vina koja su dobila srebrne i zlatne medalje da bi ustanovili dosljednost u ocjenjivanju i potvrđuju sve zlatne medalje. Vina koja su dobila srebra kušaju se dva puta, vina koja su dobila zlata tri puta za konačnu potvrdu. Ovaj rigorozni proces osigurava temeljito i pravedno ocjenjivanje vina bez obzira na razlike u specifičnostima regija, sortama, stilovima i kvalitativnim rangovima.

Siniša Lasan u Londonu sudi zadnjih nekoliko godina. Suci ne smiju ništa komentirati tijekom ocjenjivanja pa nismo mogli dobiti potvrdu, ali koliko znamo, dosad se nije dogodilo da u prve dvije ture ocjenjivanja toliko hrvatskih vina dobije zlata. Ocjenjivanje traje tjedan dana, nakon čega se najbolje ocijenjena vina natječu za platinaste medalje, najbolje u svojim kategorijama i za najviše titule Best in Show. Prema prvim naznakama ovo bi nakon rekorda sa 119 medalja na lanjskom ocjenjivanju, mogla biti još jedna uspješna godina za hrvatske vinare na Decanterovim svjetskim vinskim nagradama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.