Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Znanstvenici proučavaju mozgove sommeliera. Čini se da redovno mirisanje vina razvija supersposobnosti

sommelier-film

Doktorica neurologije Sarah Banks prije tri godine je počela proučavati mozgove 13 Master Sommeliera. Njen tim bavi se prirodnim mehanizmima koji štite mozak od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera. Te bolesti prvo napadaju entorinalni korteks, dio temporalnog režnja zadužen za pamćenje. Zašto baš Master Sommelieri? Zato što su snimanja pokazala da kod dugogodišnjih profesionalnih sommeliera spomenuti dio mozga do kasnih godina ostaje u mladenačkoj formi.

Znanstvenici su se u prvoj studiji bavili očiglednim faktorima, ponajprije učenjem. Sommelieri svaki dan memoriraju velik broj informacija, slažući ih u nimalo jednostavne sklopove pomoću kojih mogu prepoznavati, ocjenjivati i uspoređivati vina i slagati ih s hranom. Sommelieri povezuju arome i okuse vina s tisućama podataka o regijama, položajima, tehnologiji, proizvođačima, uspoređuju berbe, uče napamet brojke o proizvodnji vina, padalinama, temperaturama.

mozak-sommelieri

Kroz svakodnevni trening, sommelierski moždani centri za pamćenje rade u režimu sličnom onome kod učenika srednjih škola i studenata. Skenovi mozgova Master Sommeliera koji su sudjelovali u studiji, piše Decanter, pokazali su da su njihovi entorinalni korteksi i fizički većii deblji i da je njihovo tkivo zdravije nego kod ispitanika u kontrolnim grupama. No, sommelierski posao nije samo pamćenje, najveći dio njihova posla je mirisanje i kušanje vina. U entorinalni korteks stižu informacije iz vidnih, slušnih i osjetnih područja mozga, on ih pročišćava i šalje u hipokampus koji je odgovoran za stvaranje sjećanja iz tih informacija.

Znanstvenici iz tima Sare Banks sada istražuju kakvu ulogu osjet mirisa ima u očuvanju mladolikosti sommelierskih mozgova. U studiji na kojoj upravo rade u Lou Ruvo centru za zdravlje mozga u Las Vegasu, prate kako se mijenja struktura mozgova mladih sommeliera koji se školuju od tri do devet tjedana.

Suradnik Sare Banks, Johannes Frasnelli sa Sveučilišta u Quebecu, dosadašnja je otkrića objavio u časopisu Chemosensory Perception, detaljno opisujući studiju.

Dvadeset i pet mladih sommeliera u svim je ispitivanjima pokazalo bolje performanse od kontrolnih grupa. Pokazalo se da već nakon dva mjeseca treninga sommelieri puno bolje prepoznaju arome vina nego drugi ispitanici, i da bolje izvršavaju motoričke, vizualne i olfaktivne zadatke. Što su sommelieri u studijama bili dulje bili u poslu, mozak im je bio u boljoj formi. Znanstvenici su potvrdili da su mladi sommelieri odličan model za istraživanje veze između zdravlja mozga i osjeta mirisa, a studija je u međuvremenu proširena na sommeliere koji se školuju zadnjih godinu i pol dana.

Znanost je odavno dokazala da je aktivno učenje dobro za zdravlje mozga. Ako to učenje podrazumijeva i mirisanje i kušanje vina, efekti dramatično rastu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.