Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na večeri kod dr. Carvalha podvrgnuli su nas eksperimentu: Kako zvukovi utječu na doživljaj hrane

carvalho-jagermeister-g

Jägermeister je prošlog petka u Gimnasium baru muzeja Mimara održao večeru na kojoj glavni fokus nije bio na hrani već na eksperimentu u percepciji i korištenju osjetila prilikom hranjenja. Koliko god to čudno zvučalo, eksperiment je u potpunosti uspio, a iskustvo je zabavilo neveliku grupicu influencera, gastro blogera, DJ-a i domaćih rokera i hip hop superzvijezda. 

Između ostalih, na ovom skupu su se našli Ivan Dečak iz Vatre, Bizzo iz Bolesne Braće, kompletna postava boy banda trap generacije Visokih Pet (High5), Kandžija, Toxara, DJ Rea i nekolicina drugih živopisnih uzvanika koje je brazilski profesor dr. Felipe Reinoso Carvalho podvrgnuo svom osjetilnom eksperimentu.

jagermeister-carvalho
dr. Felipe Reinoso Carvalho

Uz zvukove koje je pripremio berlinski DJ Sam Shure, poslužena su 3 slijeda hrane – svaki od njih u dvije identične porcije, a uz svaku od njih drugačija zvučna senzacija.

Za predjelo je poslužena klasična salata od hobotnice uz preglasan zvuk koji podsjeća na žamor prepunog bara ili restorana. Naizgled nikakva zvučna senzacija natjerala je kompletnu publiku da pojede svoju hranu u manje od 3 minute i s olakšanjem dočeka tišinu.

Kada su nam poslužili istu salatu uz zvukove proljetne livade, jeli smo znatno duže, a u onome što je prvi put izgledalo kao klasična salata otkrili smo nove okuse i sastojke. U salati su bile i kozice i kockice sira čije teksture, ali ne i okusa smo se sjećali iz prvog pokušaja. Kako nam je dr. Carvalho objasnio, mozak procesira sva osjetila odjednom, pa uz prejake podražaje u jednom nema nužno kapacitet za precizno opažanje u drugim osjetilima.

jagermeister-meni

Nakon male pauze, došli smo i do glavnog jela – pohani pileći prutići, čips od krumpira i mini brusketa. Za prvi pokušaj konzumacije ovog jela dobili smo čepiće za uši i maske za oči uz preporuku jedenja rukama. Isključenog sluha i vida, hrskave su nam teksture proizvodile u ustima zvukove žvakanja koji su bili toliko glasni da su izazivali tjeskobu i bili toliko precizni i jasni da smo gotovo mogli prepoznati koji zub zagriza u hranu u svakom trenutku. Mozak je očito u nedostatku vanjskih podražaja pojačavao jedine informacije koje ima i pokušavao normalizirati jedini dostupan zvuk – unatoč tome što ga inače ne osvještavamo dok jedemo, zvuk žvakanja je jedan od mozgu bitnih parametara u procesu hranjenja. Kada su nam ponovo donijeli ovo jelo bez pokrivenih očiju i ušiju, sve je bilo vidno manje hrskavo i ni u kom slučaju tjeskobno.

U objašnjenju ovog iskustva, dr. Carvalho se referirao na eksperiment u kojem su uz jedenje čipsa ispitanicima u slušalice puštani zvukovi koje proizvode žvakanjem, ali s pojačanim frekvencijama iz različitih dijelova spektra – ovo je rezultiralo različitim osjećajem hrskavosti, teksture, ali čak i količine soli.

jagermeister-decak

Uz desert, mousse od mliječne čokolade punjen raguom od malina, pušten nam je drugi Chopinov Nocturno koji je ovo jelo učinio još kremastijim i slasnijim, a kad su nam u drugom pokušaju pustili skladbu Mors Praematura, Jessice Curry s albuma Amnesia: A Machine For Pigs svi smo izgubili tek.

Za kraj ove zabavne večere dobili smo priliku isprobati i zvučno pojačavanje četiri osnovne komponente Jägermeistera u njegovom osnovnom “ice cold shot” obliku.

Zanimljivo je da su za pojačavanje doživljaja gorkih, slatkih i citrusnih okusa odabrali glazbu koja ove note naglašava kroz emotivni doživljaj, a za pikantno su se odlučili za kulturalni kontekst pa je odabrana melodija zvučala uvjerljivo indijski.

Četiri komponente ovog tradicionalnog likera s 56 različitih biljaka ujedno su i temelj njegove najnovije komunikacijske platforme kojoj je cilj približavanje sve zahtjevnijim nepcima današnje publike, ali i miksologiji, što nam je dosta uspješno demonstrirano koktelima Enesa Đape, barmena iz A Most Unusual Gardena.

KUĆNI EKSPERIMENT Probajte mousse od čokolade sa Chopinom i s Jessicom Curry

Nocturne Op.9 – No.2 by Chopin

The Nocturnes, Op. 9 are a set of three nocturnes written by Frédéric Chopin between 1830 and 1832, published that year, and dedicated to Madame Camille Pleyel. The second nocturne of the work is widely regarded as Chopin’s most famous piece, and is regularly featured in films, television programs and video games.

mousse

Jessica Curry – Mors Prematura (RAßßeA† Remix) by RAßßeAT

Amnesia: A (Drum) Machine for Pigs

Vedran Gulin je osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.