Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigli su novi Korlati. Vina iz 2015. mogla bi biti šampionska

korlat-2015

Hrvatsko vinsko tržište ubrzano se puni uoči Uskrsa: početak turističke sezone i početak sezone novih vina prirodno se poklapaju, jer većina vinarija živi od hotela i restorana, a ne od maloprodaje. Korlat je jedan od rijetkih domaćih vinskih brendova koji je podjednako uspješan i u HoReCi i u trgovinama. Korlat je, naime, uvjerljivo najprodavanije hrvatsko crno buteljirano vino, s nakladama od preko 200 tisuća boca godišnje, ne računajući slatki Boutique Merlot kojeg ne mogu dovoljno napuniti.

Badel je ovih dana na tržište pustio Korlate iz 2015. godine, berbe koju su, prema riječima Badelova glavnog enologa Dubravka Ćuka, obilježili redoviti, normalni vremenski uvjeti tijekom većeg dijela vegetacije, osim na samom vrhuncu ljeta kada je temperatura u tom spektakularnom kamenom vinogradu iznad Benkovca dosezala 35 stupnjeva.

No, na Korlatu stalno puše vjetar, tako da se loze ne zatvaraju zbog temperaturnog šoka. Nakon 16. kolovoza počela je padati kiša, koja je grožđu pomogla da normalno sazori, i koja je sigurno utjecala na svježi karakter novih vina s Korlata.

U nedjelju ujutro probali smo Syrah, Cabernet sauvignon i Merlot iz 2015. godine. Syrah, nasljednika lanjskog Decanterova šampiona iz berbe 2014. počeli su brati 9. rujna, da bi berba završila 21. rujna. Vino sadrži 13, 7 posto alkohola i oko 6 grama kiselina s pH-om manjim od 3,5. Novi Korlat Syrah prepun je sočnog crvenog voća, s neobično istaknutim aromama svježe mljevenog papra i s ponešto dima.

Na ustima je naglašeno sočan, bogat, gotovo kremast ali svjež, s vrlo dugim aftertasteom koji nas je asocirao na pečene višnje. Riječ je o raskošnom vinu, koje bi možda moglo ponoviti uspjeh prethodnika. 

I dok nam se Korlat Syrah svidio, Cabernet sauvignon nas je apsolutno impresionirao. Premda s nešto višim alkoholom, preko 14 posto, Korlat Cabernet Sauvignon iz 2015. jednako je svjež kao Syrah, s prekrasnim bouquetom borovnica, crnih ribizla i kupina, te sasvim laganim primjesama mente.

Tanini su jako fino granulirani, tako da je vino već sada zaokruženo i elegantno, a aftertaste traje dulje od minute. Riječ je o vjerojatno najboljem hrvatskom cabernet sauvignonu. Osobito je važno da je ovo vino zaista puno: ne pati od famozne šupljine na srednjem nepcu tako karakteristične za barem 90 posto hrvatskih crnih vina. Za ovaj izvrsni Korlat Cabernet Sauvignon prinosi su iznosili samo 690 grama po lozi.

Korlat Merlot iz 2015. godine nosi oznaku eko: na ploči zasađenoj merlotom ne koriste se fungicidi ni herbicidi. Uskoro bi cijeli Korlat trebao biti pod takvim režimom- Za razliku od vrlo suhih Cabernet Sauvignona i Syraha, merlot je nešto slađi s 4 grama rezidualnog šećera. Međutim, Korlat Merlot iz 2015. sadrži gotovo 7 grama kiselina, uz pH od 3, 29 što ga opet čini jako, ali baš jako svježim i prilično perfektno balansiranim.

Na nosu se, uz mirise borovnica, šljiva i jako zrelih trešanja, osjete blage nijanse crne čokolade, koje na aftertasteu dobivaju kremastost poput čokoladnog ganachea. Korlat Merlot ciljano je hedonističko vino.

Petnaestak godina nakon što je pokrenut, projekt Korlat djeluje iznimno ozbiljno baš na svim razinama. Vinogradi nastali razbijanjem i drobljenjem kamenjara u benkovačkom zaleđu spadaju među najvrednije u Dalmaciji.

Korlatovi enolozi, u teškim radnim uvjetima starog podruma u Benkovcu, proizvode vina bez ijedne tehničke pogreške. U Korlatima ne možete naći ni volatilnu kiselinu ni tragove oksidacije ni brett.

Rad u vinogradima i podrumu zaokružuje se visokoartikulirannom, preciznom distribucijom i marketingom. Danas je teško pronaći bolji hrvatski hotel ili restoran bez Korlatovih buteljki, a cijena od 90 do 99 kuna na polici pokazala se perfektno pogođenom za maloprodaju. Na sve je to lani još došla Decanterova Zlatna medalja za Syrah iz 2014. godine. Koja bi se ove godine mogla ponoviti, osobito za Cabernet sauvignon iz 2015.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.