Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatski državni vrh organizirao je ručak s kineskim premijerom u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani

smaragdna-dvorana

U srijedu oko jedan sat većina prilaza prema Esplanadi bila je blokirana. Taksiji nisu smjeli voziti Zrinjevcem prema najboljem zagrebačkom hotelu, dok je pješake desetak metara ispred ulaza u Esplanadu dočekivala plava željezna prepreka kraj koje su stajali policajci i pripadnici službe državne sigurnosti.

Esplanada je bila skoro hermetički zatvorena zbog prilično jakog razloga. Ondje su ručali predstavnici hrvatskog državnog vrha na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i šefovi kineskog državnog izaslanstva predvođeni premijerom Li Kequiangom. Svečani je ručak priređen u Smaragdnoj dvorani, jer je Zinfandel’s bio premali za tako mnogo uzvanika.

Apsolutno je pohvalno što i hrvatski državni protokol polako počinje uviđati važnost gastronomije u međudržavnim susretima. Prije nije bilo tako. U vrijeme Franje Tuđmana državni su se ručkovi i večere najčešće priređivali na samom Pantovčaku, gdje se uvijek jelo rustikalno i skromno.

U dvijetisućitim godinama važne se goste vodilo u pretežno loše restorane, koji su imali vezu s državnim protokolom ili pojedinim ministarstvima, pa je tako Laura Bush završila u jednom od beznačajnijih zagrebačkih restorana.

Prvi pravi pomak prema kvaliteti osjetio se u srpnju 2013. godine, kad je Vlada premijera Zorana Milanovića angažirala Petu četvrtinu za prijem u povodu ulaska Hrvatske i Europsku Uniju. Svečani ručak za kinesku visoku delegaciju u Smaragdnoj dvorani predstavlja značajan napredak u radu državnog protokola.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.