Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo što je tim chefice Ane Grgić poslužio na visokom kinesko-hrvatskom državnom ručku u Esplanadi

esplanade-kinezi

Državni protokol danas je zatvorio zagrebački hotel Esplanade i okolne ulice, radi ručka koji su predstavnici hrvatskih vlasti na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u Smaragdnoj dvorani priredili za kinesku državnu delegaciju predvođenu premijerom Li Kequiangom.

Bila je to jedna od rijetkih prilika u kojoj su hrvatska Vlada i Ured Predsjednika propisno iskoristili visoki državni posjet za promociju lokalne gastronomije, kako to već rutinski rade šefovi država i vlada Francuske, Španjolske, Italije i ostalih zemalja koje ozbiljno shvaćaju svoju gastro kulturu i naslijeđe.

Kako doznajemo, meni za ručak u Smaragdnoj dvorani bio je kratak, klasičan i reprezentativan. Započeo je terinom od prepelice s marmeladom od rajčica i torticom od poriluka. Nakon zapečenih štrukli kao glavno jelo poslužen je teleći file s kremastim krumpirom, sušenim rajčicama i umakom od gorušice. Na poseban zahtjev pojedinih gostiju, tim chefice Ane Grgić pripremio je škampe s divljim šparogama i file brancina sa špinatom i citrusima. Ručak je završio nostalgičnim desertom, šnenoklama od vanilije posluženima sa svježim jagodama i mentom.

Ovaj lijepi klasični niz bitno se razlikuje od najzanimljivijeg protokolarnog menija zadnjih godina, koji je chef Dino Galvagno napravio za gala večeru koju su povodom prijema Hrvatske u EU priredili premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović. Galvagno je gostima poslužio kruh od šest vrsta žitarica iz lokalnih mlinova i sol, domaće kozje i ovčje sireve, i marinirane i konfitirane inćune s mladim ličkim krumpirom. Glavno jelo bila je janjetina ispod peke s bobom, grahom i kupusom s divljim koromačem i smiljem, a desert salenjaci s marelicama, koji su izazvali skandal jer među uzvanicima su bili i uglednici koji iz vjerskih ili drugih razloga ne jedu svinjetinu. Kineski ručak u Esplanadi prošao je bez ijednog diplomatskog gafa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.