Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć je službeno otvorena Kantina MM, prvi hrvatski restoran koji drži isključivo uvoznu robu. Ali vrhunsku

kantina-MM-g

Mario Mendek pojavio se na hrvatskoj ugostiteljskoj sceni prije nekih 25 godina. Mendek je prvi u Hrvatsku uvozio Pol Roger, Ca’ del Bosco, Antinorija, Faiveleya i jako puno vrhunskih bordeauxa. Njegova tvrtka Kult Dioniza, koja više ne postoji, svojedobno je držala najbolji portfolio klasičnih stranih vina u Hrvatskoj.

Mendekov je vinski biznis doživio bankrot sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća. Pa se gospodin Mendek prebacio na uvoz hrane, gdje je opet ciljao najviše kategorije. Prvi veliki klijent bila mu je zagrebačka Esplanada, da bi danas MM Selekcija opskrbljivala puno vrhunskih hrvatskih restorana i hotela.

kantina-MM-g
kantina-MM-prostor

Mendek među ostalim uvozi francuske kamenice, pravi kavijar, japansku govedinu, sicilijanski gambero rosso i španjolsku plavoperajnu tunu. Daleko na zagrebačkom zapadu, preko puta kustošijske policijske stanice, Mendek je prije desetak godina počeo graditi svoj showroom.

Sinoć je na toj adresi, Ilica 424, poslije puno najava otvoren restoran Kantina MM koji radi svaki dan osim nedjelje, od 13 do 23 sata. U susjednoj je zgradi smješten Mendekov hotel s tri do četiri zvjezdice, koji se zove MM House.

U srijedu navečer u Kantini MM održana je prezentacija nekih dijelova menija Mendekova restorana. Daleko najbolji dojam ostavili su genijalna, četiri godine stara pata negra koja se topila u ustima, izvrsni gambero rosso i precizno pečeni novozelandski Angus .

kantina-MM-plating

Janjeći su kotleti ostali sivi umjesto da postanu smeđi, dok su tagliolini s gigantskim jakovskim kapicama iz Škotske, doslovno plakali za par kapi vrhunskog ulja.

Kantina MM, gdje je glavni chef Dario Bionda (ex Tramonto i B35) jedini je hrvatski restoran koji kuha skoro isključivo uvoznu robu. I ta je roba vrhunska.

No, Kantini MM se ne bi smjeli dešavati gafovi poput gumastog pirea od krumpira ili zaista dinstanih, a ne pečenih janjećih kotleta. Osim toga, zašto bi bilo tko, tko ozbiljno kuha, u ovo doba godine na meni stavio millefoglie od šumskog voća?

kantina-MM-skoljke

Vinska karta je prilično senzacionalna, i po sadržaju i po cijenama buteljki. Zindt Humbrechtova vina mogu se dobiti već za 160 kuna. Tu se negdje kreću i cijene barbere i dolcetta uistinu kultnog Roberta Voerzia, dok šampanjci počinju s 280 kuna.

Mendekove Selekcije s Dingača i Postupa, iz vrlo starih godišta, prodaju se po smiješno jeftinim cijenama. Najtoplije preporučujemo 2003. koja je sada u optimalno zrelom stanju. Kantina MM mogla bi postati koristan doprinos zagrebačkoj restoranskoj sceni.

Nismo, ipak, sigurni hoće li gosti prihvatiti ideologiju komunalnih stolova. Mi volimo komunalne stolove, ali ne ako predstavljaju skoro jedini izbor u cijelom restoranu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.