Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je najbolje vino koje u Hrvatskoj možete kupiti za manje od 20 eura. I baš nitko ga ne pije

lustau-manzanilla-papirusa

Sherry je Pepeljuga vinskog svijeta. Svi ga zanemaruju, podcjenjuju i pogrešno percipiraju. Uključujući većinu sommeliera. Sherry je fortificirano vino nazvano po gradu Jerezu u Andaluziji. Proizvodi se od sorte palomino. Postoje i nefortificirane verzije, koje se katkad zovu palomino flor.

Flor je jedna od ključnih riječi za razumijevanje sherryja. Flor je pokrivač od plijesni koji nastaje u bačvama, i koji sherryju – osim što ga štiti od pretjerane oksidacije – daje specifičan, slano trpki okus.

Treba, međutim, naglasiti da neki tipovi sherryja ne nastaju pod florom. Najpoznatija vrsta sherryja naziva se fino, izrazito je suha i gastronomski fenomenalna, jer je to vino s jedne strane naglašeno svježe i mineralno, dok s druge strane zbog 15 ili 16 posto alkohola može podnijeti čak i steakove, a upravo izvrsno ide uz pršute, salame i sireve.

Manzanilla je zapravo fino, ali pod drugim imenom, zbog različitog mjesta proizvodnje. Manzanilla se ne proizvodi u Jerezu, nego u Sanlucar de Barramedi. Ime je dobila po španjolskoj riječi za kamilicu, jer okusom navodno jako podsjeća na kamilicu.

Lustau je jedna od najvažnijih kuća za punjenje i prodaju sherryja, a njihova Manzanilla Papirusa na ocjenjivanjima redovito dobiva između 90 i 96 bodova. Riječ je o elegantnom, prilično slanom vinu, s jakim herbalnim aromama, i s aftertasteom po bademima i orasima. Manzanilla Papirusa izrazito je intenzivna, dugo traje, i stvara dojam ozbiljnog, esencijalno luksuznog vina. Koje košta samo 114 kuna!

Svijet ne želi kupovati sherry, a Hrvati još manje. Što je jedna od najvećih pogrešaka modernog vinskog tržišta, jer sherry spada među najoriginalnija i najterroirskija vina uopće.

Manzanilla Papirusa sjajno se slaže s kamenicama, sushijem, pečenom i prženom plavom ribom,glavonošcima, dimljenim lososom, vrhunskim suhim mesom, ali i jako začinjenom indijskom i kineskom hranom. Manzanillu, kao i druge sherryje kuće Lustau , uvozi i prodaje zagrebački Vivat.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.