Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Vintesa uvezla je izvrsne rizlinge i grüner veltlinere austrijskog Domäne Wachau

domane-wachau-g

Vintesa je mala vinoteka smještena u Vlaškoj ulici, u istom dvorištu u kojem se nalaze Mali Bar Ane Ugarković i legendarna pizzeria Karijola. Vintesa si je, dakle, pronašla najbolje društvo. Vintesa, koja postoji već dosta godina, ima vlasnike fanatizirane za dobra vina, pa se s tim ljudima može ozbiljno razgovarati i o berbama i o ocjenama i o položajima s kojih dolaze velika svjetska vina. Vintesa sama uvozi ponešto vina, a nedavno su nabavili dosta reprezentativnu selekciju buteljki austrijske vinarije Domäne Wachau.

domane-wachau-vinogradi
Domäne Wachau

Wachau je svjetski najpoznatija i uz Kamptal najvažnija austrijska vinska regija. FX Pichler iz Wachaua bio je, uz Willyja Brundlemayera iz Kamptala, prvi austrijski vinar koji se probio u američke i britanske fine dining restorane (ne računajući slatka vina Aloisa Krachera). Kooperativa Domäne Wachau najveći je proizvođač u toj regiji, s oko 440 hektara vinograda, uglavnom pod rizlingom i grüner veltlinerom. Domäne Wachau proizvodi vina u sve tri grünera kategorije (steinfeder, federspiel i smaragd) a Vintesa je uvezla ponešto buteljki iz gornje dvije. Pretprošlog smo četvrtka u Vintesi probali četiri etikete, dva rizlinga i dva grünera, koji svi vrijede bar devedeset bodova, a jedan vjerojatno 95 ili više.

Rizling Bruck iz 2017. s oznakom Federspiel ima radikalno kiselu kičmu, ali i puno jabuka i cvijeća na nosu i dosta voća na nepcu. Riječ je o jednom od lijepih, osvježavajućih, čistih ljetnih vina, kakva bismo željeli piti na plaži kad se zasitimo malvazije.

Grüner Veltliner Terrassen (Terrassen znači da se radi o cuveeu iz više terasastih vinograda) elegantan je, uravnotežen, jako mineralan i uzbudljivo miriše po bijelim breskvama, bijelom papru i limunovoj kori. Ovaj Terrassen Smaragd dobro je gastronomsko vino, koje bismo htjeli piti uz kamenice, carpaccio od bijele ribe ili pržene trilje. Sushi se podrazumijeva, osim nigirija od otpora ili jegulje.

vintesa

Grüner Veltliner Smaragd iz vinograda Achleiten, jednog od najcjenjenijih u Austriji, remek djelo je u začetku. Naime, berba 2017. ima veliko tijelo i tonu glicerola, tako da u ovom trenutku vinom dominira 14,5 posto alkohola.  No, ispod alkohola osjete se vrlo snažna mineralnost i puno egzotičnih voćnih okusa podcrtanih tek laganom nijansom zelenog papra, i laserska kisela tekstura koja ovom grüneru daje najmanje četvrt stoljeća živahne pitkosti.

Vintesa je uvozom Domäne Wachau učinila konkurenciju vrhunskih austrijskih vina u Hrvatskoj još zanimljivijom: sada imamo i Alzingera i Loimera i Nikolaihofa i Krachera i Domäne Wachau. Što je ispravno, jer je austrijska vinska scena među najnaprednijima u Europi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.