Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najboljih pizzeria u Zagrebu za 2019. Novo-stari poredak

ohara-rijeka

Protekle je godine, kako smo nedavno konstatirali, zagrebačka scena pizzeria postalo iznimno dinamična, vjerojatno najvibrantnija unatrag desetak i više godina. Pizze su danas toliko in, da se čak ponovo otvorio Astro na početku Voćarske, gdje smo redovito jeli u osamdesetima i koji je bar dva desetljeća  stajao zatvoren.

Najnovija eksplozija zagrebačkih pizzeria dovela je i do novog kvalitativnog poretka. Zapravo, točnije je reći staro novog, budući da se stanje na samom vrhu nije promijenilo.

1. O’Hara, ulica Ivane Brlić Mažuranić

ohara-pizza copy

O’Hara je unatrag godinu dana prošla kroz prilično turbulentno razdoblje: izbor pizza se smanjio, a njen je vlasnik ušao u posao distribuiranja sastojaka za pizzu, dok pizzeriu vode njegovi sinovi. No, O’Hara i dalje peče najbolju napolitanu u Zagrebu, o čemu svjedoči i međunarodni certifikat.

2. Karijola, Kranjčevićeva i Vlaška

karijola-mala-pizza

Dio zagrebačkih obožavatelja pizze ne voli Karijolin distinktivni stil tankog tijesta s velikim mjehurima, hrskavog na rubovima. Ali, većina je i dalje oduševljena. Prošle smo godine u Karijolinu Vlaškoj nekoliko puta vikendom navečer naletjeli na gužve koje su podsjetile na Karijoline prve godine, kada još nije bio O’Hare ni bilo kakve druge ozbiljnije konkurencije. Karijola, koja je već petnaestak godina na vrhu svoje igre, važna je zagrebačka gastronomska institucija.

3. Public, Tomislavova ulica

public-pizza

Jedna od bivših O’Harinih pizza majstorica peče vrlo dobre napoletane u novom, modernom i uspješnom restoranu u Voltinom naselju. Čini nam se da u Publicu još ima prostora za napredak, kad je riječ o tijestui kad je riječ o drugim sastojcima, koji asociraju na O’Harine jelovnike. No, Public je definitivno jedno od najugodnijih zagrebačkih restoranskih iznenađenja lanjske godine.

4. A Posto, Ulica kneza Mislava

a-posto-pizza

U Zagrebu dosad nismo mogli jesti pizzu u tako dobro uređenom ambijentu, s toliko dobrom selekcijom vina na čaše kao u A Postu. Nažalost, nema ni jednog pitkog piva (ako se nešto nije promijenilo u zadnjih par dana). Sama pizza je okej, iz krušne peći, s lijepim rubom i dobrim sastojcima.

5. Plavo sunce, Gračani

Plavo sunce priprema najmaštovitije, baš prave gastronomske nadjeve za pizzu. Baš nam je žao što ga nismo otkrili ranije, jer smo propustili pizzu s kestenima. Idući ćemo put zato probati pizzu s bučom. Dresinzi s đumbirom, mladim lukom i peperoncinom  prilično su neodoljivi. Plavo sunce respektabilna je gastronomska manufaktura, kojoj je jedino ograničenje činjenica da pizzu ne peku u krušnoj peći, nego u električnoj pećnici.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.