Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bivša Marcellinova kuharica otvorila je pizzeriu u Gračanima, s najboljim lasagnama u Zagrebu

plavo-sunce-lazanje

Marcellino je do danas ostao najbolji zagrebački restoran svih vremena, i jedan od četiri najbolja hrvatska. Mario Čerhak, chef, restorater, vlasnik Marcellina, bubnjar i hrabar čovjek, uvijek je imao prilično stroge kriterije kad je riječ o kvalitativnoj razini hrvatske restoranske industrije.

Stoga nas je iznenadilo kad nam je gospodin Čerhak ovih dana velikodušno ishvalio Jasminu Deretu, vlasnicu zagrebačke pizzerije Plavo sunce, otvorene lani u zagrebačkim Gračanima.

Gospođa Dereta i njen suprug godinama su radili u Marcellinu pa je Čerhak apsolutno kvalificiran da ih profesionalno procjeni. Potaknuti Čerhakovim komplimentima, u petak smo otišli u shopping centar Meridijan 16 na samom kraju Gračana, gdje se na prvom katu nalazi Plavo sunce.

Premda baš izrazito ne volimo jesti u shopping centrima, Plavo sunce definitivno vrijedi odlaska u Gračane. Dapače, riječ je o jedinom restoranu zbog kojeg se vrijedi voziti u taj dio grada.

Pizze u Plavom suncu pune su duhovitih i originalnih sastojaka, poput kreme od buče, ragua od šumskih gljiva, odličnog suhog mesa, a uz pizze se serviraju neobični dresinzi od domaćeg maslinovog ulja s đumbirom, mladim lukom i peperoncinom. Grana Padano riba se za stolom, pred gostom, a cherry rajčice poslužuju se u posebnoj teglici.

Samo tijesto jako je elastično u sredini, hrskavo na rubovima, s onim zamamnim mirisom vrućeg kruha. Ono naravno nije najbolje u gradu jer se peče u električnoj pećnici a ne u krušnoj peći, ali definitivno spada među bolje pizze u Zagrebu. Lasagne su pak bile izvrsne, s pravim bologneseom, a svejedno relativno lagane, pune okusa, i slasne kao što mora biti comfort food.

Cijene su okej, što znači da pizze uglavnom koštaju između 50 i 60 kuna. Osim pizza i lasagna, Plavo sunce priprema još nešto tjestenina, rižoto, velike salate i dnevna sezonska jela. Vinska karta je korektna, s par finih vina poput Šemberova rizlinga i Jakobova syraha, dok je pivska karta najveći problem Plavog sunca, jer se svodi na Karlovačko i Heineken. Plavo sunce jako je pristojno mjesto, koje pokazuje da su njegovi vlasnici prošli visoko kulinarsko školovanje i da imaju poštene profesionalne namjere.

PLAVO SUNCE

Meridijan 16, Gračani, Zagreb

HRANA -4/5 PIĆA 3/5  SERVIS +3/5  AMBIJENT 3/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.