Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sivi pinot i Furmint iz serije Numbers obitelji Puklavec ozbiljna su svjetska vina

puklavec-tasting

Furmint s brojem 7 iz 2016. godine osvojio je platinastu medalju na Decanterovim svjetskim nagradama 2017. godine. Sivi pinot s brojem 3 osvojio je šampionski naslov u sortnoj konkurenciji na nedavnom svjetskom natjecanju što ga je organizirao Drinks Business. Sedmica i trojka najbolja su vina iz najviše linije Numbers velike slovenske vinarije Puklavec Family Wines.

Puklavec Family Wines privatna je tvrtka, u vlasništvu slovenskog biznismena iz zapadne Europe, čiji je predak Martin Puklavec još 1934. godine osnovao vinariju u ljutomerskom kraju.

puklavec-jeruzalem

Današnji Puklavci kupili su golemu, u bivšoj Jugoslaviji dobro poznatu vinariju Ljutomer Ormož i brendirali su je pod obiteljskim imenom, s naglaskom na čuvanje vrijednosti obiteljskih vinarija i u formatu koji podrazumijeva milijune litara vina.

Ovih smo dana probali veći dio serije Numbers iz recentne berbe. Riječ je o single vineyard vinima, koja zaslužuju ozbiljnu pozornost. Naš je favorit i dalje Furmint, vino neobično velikog tijela za ono što očekujemo od te sorte (koja se još zove šipon i pušipel).

Puklavčeva Sedmica iz 2017. bogato je vino s prepoznatljivim ali nenametljivim voćnim okusima, cvjetno-voćnog, kompleksnog bouqueta, lijepe kremaste teksture i čvrste kisele strukture. Radi se o zaista izvrsnom vinu, jednom od najboljih iz jeruzalemsko ormoškog kraja koje smo probali unatrag dosta godina.

puklavec-pinot-grigio

Sivi pinot iz 2017. godine, pun mirisa i okusa vrlo zrelih krušaka i granny smith jabuka, također ima kremasto-uljastu teksturu i prilično moćnu strukturu. Puklavčeva Trojka jako je zrela, čista i elegantna.

Traminac iz kasne berbe, koji nosi broj 1, prekrasno miriše po ružičnjaku, očekivano je visoko koncentriran, s dugim voćno medenim aftertasteom. Traminac također zaslužuje visoku ocjenu što se, međutim, ne može reći za pjenušac (broj 8), koji je pomalo iritantno aromatičan i prilično neusklađen.

Obitelj Puklavec postiže dobre rezultate i s nižim brendovima , pa je tako lani osvojila čak devet Decanterovih medalja. Radi se svakako o jednoj od najvažnijih većih slovenskih vinarija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.