Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KANTE KAVIJARA, POTOCI ŠAMPANJCA Evo što se jelo na partyjima nakon dodjele Oscara

oscari-hrana

Kao je jednom objasnila Emma Thompson, holivudska hijerarhija nema vrh. I kad ste najveća zvijezda s A liste, uvijek se negdje organizira još jedan party na koji niste pozvani, priča se o još jednom ekskluzivnom klubu u koji ne možete ući. “Sve je osmišljeno tako da se nikad ne osjećate dovoljno dobri ni dovoljno moćni,” rekla je britanska diva. Ove godine, na samoj su dodjeli nekoliko puta odali počast gastronomiji, od Oscara za kratki film Bao do chefa Josea Andresa koji je prezentirao Oscara za najbolji film.

Večere i partyji koji se svake godine priređuju nakon dodjele Oscara, spadaju među najtraženije i najekskluzivnije događaje u Hollywoodu uopće. I tu se situacija povremeno mijenja: godinama najtraženiji party Vanity Faira počeo je slabiti, na post-oskarovsku listu došli su novi eventi za koje se zvijezde otimaju, poput partyja koji su u garaži hotela Chateau Marmont organizirali Beyonce i Jay-Z sa strogom zabranom prilaska novinarima i fotografiranja mobitelima.

Kako se na svim tim partyjima mora jesti, svake godine uoči dodjele Oscara mediji počinju panično popisivati američke chefove i menije koje će kuhati za tisuće gostiju. Imena na službenoj ceremoniji uvijek su ista. Partner dodjele je šampanjska kuća Piper-Heidsieck. Ove godine na Oscarima su istočili 1500 magnuma njihova bazičnog non vintage šampanjca. Službeni kuhar Akademijinog partyja Governors Ball je Wolfgang Puck. Slavni američki chef ove je godine s 200 pomoćnika na Oscarima skuhao 5000 ručno rađenih punjenih agnolottija, među ostalim potrošio 150 kilograma parmezana i 100 kilograma Miyazaki wagyu govedine. Na meniju je bilo sve od spicy ranch kokica, crostinija s New York steakom i chimichurrija, do Puckovih slavnih pizza, tartara od tune i dimljenoog lososa u matzo krusti.

Posebno je postavljen sushi i raw bar na kojemu je bilo sve od cevichea od jakovskih kapica do nigirija koje su japanski chefovi rolali po narudžbi. Najspektakularniji je bio stol s desertima uključujući i veganske, gdje su bili macaronsi, jagode u čokoladi, tiramisu od indijski oraščića i Oscari od Valrhone Illanka u 24-karatnom zlatu. Puck je ponovno nahranio 1500 zvijezda, koje je posluživalo 850 konobara.

beyonce-oscari

Beyonce i Jay-Z u svom su stilu izabrali sve s vrha top lista. Catering je radio osobno Daniel Humm, chef njujorškog Eleven Madisona s timom. Za spektakl su osim njegovog poznatog dizajna jela poput quesadilla s crnim zimskim tartufima, bile zaslužne kante beluga kavijara i kule od zlatnih magnuma Jay-Z-jeva Armand de Brignac Ace of Spade šampanjca, s luksuznom verzijom američkog klasika Chicken&Waffles posluženom u sitne sate.

Daniel Humm je navodno nadgledao i pripremu na partyju Vanity Faira, koju je potpisao chef losangeleškog NoMada Chris Flint (Hummova restoranska grupa je vlasnik NoMada). Meni se bazirao na NoMadovim hitovima poput chicken burgera koji su se dijelili u fancy bijelim kutijama i puno sofisticiranih fusion jela poput tartara od mrkve ili tartina s tartufima. Negdje oko ponoći pred njihov se party parkirao kamion fast food lanca IN-N-OUT s burgerima.

Među najtraženijim partyjima bio je i Netflixov, a Elton John koji tradicionalno priređuje humanitarni party za gledanje dodjele, ni ovoga puta nije zakazao. Cijela A i B lista došli su kod Eltona, svirali su The Killersi, skupili su se milijuni dolara za razne humanitarne zaklade, a gostima je kuhao celebrity chef Wayne Elias koji je sve sastojke za jela za 1000 gostiju naručio s kalifornijskih OPG-ova, a ono što nije mogao dobiti jer nije u sezoni, morali su dopremiti iz Čilea. Hit je bilo predjelo od cikle s tuileom od crnih maslina i Boursin sirom. Chef Elias kuhao je na Netflixovu partyju nakon dodjele Zlatnih globusa.

Toliko znamo dosad. Idućih četiri do pet dana američki tabloidi i gastro blogovi masovno će se baviti menijima i vinskim listama s Oscara i hranom koju su svoji mobitelima snimali slavni uzvanici proslava.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.