Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Gianfranco Soldera, genij Brunella di Montalcina

soldera

U subotu ujutro umro je Gianfranco Soldera. Čini se da je doživio srčani udar dok je vozio. Imao je 82 godine. Gianfranco Soldera po ugledu, utjecaju i kvaliteti vina ne može se uspoređivati gotovo s nijednim drugim vinarom, osim onih uspješnih i briljantno talentiranih ekscentrika koji su svojom beskompromisnošću uspjeli promijeniti svijet oko sebe. Mislimo na vinare poput Didiera Dagueneaua, Joška Gravnera ili Anselma Selossea.

Gianfranco Soldera u svijet vina ušao je u srednjim tridesetim godinama, 1972. kad je kupio imanje Case Basse u Brunello di Montalcinu. Prije toga bavio se financijama.

Vrlo je brzo postao poznat po najtvrđim metodama u vinogradu, koje su uključivale drastično smanjivanje prinosa. S dvanaestak hektara vinograda proizvodi se tek šest do petnaest tisuća buteljki godišnje.

Nadalje, Soldera je jedan od prvih vinara iz Brunella koji se počeo baviti prirodnim uzgojem. To, primjerice, znači da je oko vinograda podigao cijeli jedan bogati biološki svijet s više od tisuću vrsta ruža i nizom košnica, s idejom da pčele uništavaju parazite i štetnike vinove loze.

Soldera je, također, bio poznat po pravilu za koje se i mi zalažemo kad je riječ o stvarno dobrim vinima. On, naime, nije dopuštao da se na kušanjima njegovih Brunella vino pljuje: sve što ste probali morali ste progutati.

Pretkraj 2000-tih Soldera je snažno osudio sve one vinarije u Brunellu koje su, kršeći zakonska pravila, falsificirale Brunello dodajući u njega i drugo crno grožđe osim sangiovesea. Brunello di Montalcino mora, naime, biti stopostotni sangiovese. Svojom kampanjom protiv falsifikatora Soldera je izazvao bijes velikih vinskih kuća koje su predvodile projekt krivotvorenja Brunella.

S berbom  2006. Gianfranco Soldera napustio je konzorcij Brunella di Montalcina, i svoje je vino nazvao naprosto Soldera, deklasificirajući ga iz DOCG (najviša apelacija u Italiji) u “obični”  IGT. Soldera iz 2006. trenutno se prodaje za oko 4000 kuna po boci.

Nekoliko godina kasnije jedan Solderin bivši radnik uništio je skoro sve zalihe berbi iz kasnih dvijetisućitih. Šteta se procjenjivala na šest milijuna eura. Oni koji su imali sreću kušati stare Solderine berbe kažu da su ta vina vječna i da stare poput Latoura.

Mi smo probali nekoliko buteljki iz dvijetisućitih, koje se po koncentraciji i dubini mogu mjeriti, recimo, s Quintarellijem, a po eleganciji s najboljim Moutonima. Pomalo je ironično da je Gianfranco Soldera, jedan od autentičnih vinskih genija našeg vremena, umro baš na dan kušanja novih vina u Brunellu di Montalcinu.

Solderina vina u Hrvatskoj distribuira tvrtka Acrobat, koja u portfoliu ima nekoliko recentnijih berbi te 2012. i 2013.

Foto/DoBianchi

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.