Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

JELO TJEDNA Aromatični bogati tiradito u El Toru (90 kuna)

tiradito-el-toro (2)

Tiradito se smatra posljedicom izravnog utjecaja japanskih kulinarskih tehnika na latinsku Ameriku. Tiradito, jedno od peruanskih narodnih jela, zapravo je feta sirove ribe rezane kao za sashimi, u jako začinjenom umaku. Tiradito se bitno razlikuje od cevichea, ne samo po načinu rezanja ribe (kod većine cevichea riba se reže na manje kockice), nego i po uporabi umaka.

Kod cevichea riba se marinira u citrusnom umaku, što znači da se zapravo kuha u kiselini koja kida molekule bjelančevina kao kod većine carpaccia. Kod tiradita, riba se prelijeva umakom neposredno prije posluživanja, što znači da ostaje zaista sirova.

El Toro u Šubićevoj priprema prilično uzorni tiradito od tune. Tuna je lijepo debelo rezana na šnite od barem pola centimetra ili deblje, pliva u izvrsnom zelenom umaku od ulja s korijanderom i mladog luka, dok kremastost osigurava krema od indijskih oraha, a tanko narezane rotkvice i mladi luk daju El Torovu tiraditu ponešto hrskavosti.

Osim sirovih kamenica, ne možemo se sjetiti ni jednog zdravijeg i aromatičnijeg ručka u Zagrebu, koji ne košta previše. Torov tiradito stoji 90 kuna. Uz tiradito smo popili par čaša uobičajeno izvrsnog pošipa Nerica, koji se prodaje za 32 kune za čašu.

Moglo bi vas zanimati

s-pellegrino-simboli-laterali
vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA
VON BARF_Banner_300x250-01 FINAL

aviation-gin

svijet-vina

JELO TJEDNA Aromatični bogati tiradito u El Toru (90 kuna)

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min