Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što je novo u tršćanskom Eatalyju, najboljem supermarketu do kojeg ne morate predugo voziti?

eataly-g

Ponedjeljak popodne idealan je dan za shopping u Trstu. Većina restorana ne radi, mjesta za parkiranje ima gdje god želite, a trgovine su skoro prazne. Neobični talijanski običaj da ponedjeljak pretvaraju u polunedjelju, čini ponedjeljak popodne idealnim vremenom za shopping u tršćanskoj ekspozituri Eatalyja, lanca supermarketa koji prodaje finu, donekle zaista artizansku i ne preskupu hranu.

eataly-zgrada

Jučer popodne, tršćanski trokatni Eataly smješten na samoj rivi, činio se još privlačnijim i bogatijim nego prije. Osobiti se napredak vidi u sektoru čokolada, gdje su ranije dominirali talijanski masovni klasici poput Venchija, da bismo sada naišli na puno polica s monosortnim i sirovim čokoladama i proizvodima novijih malih čokolatijera.

Eatalyjeva mala zelena tržnica doimala se pomalo siromašno, što je i normalno za ovo godišnje doba nesklono obilju voća i povrća. No, zato je izbor ugljikohidrata bio senzacionalan. Legendarna Acqeurello odležana riža prodaje se po duplo nižoj cijeni nego u Zagrebu, a pakovanja pasta iz Gragnana, južnotalijanske metropole tjestenine, zauzimaju nekoliko stalaža.

eataly-trst-povrce-radic

Police sa svim mogućim muštardama, ukiseljenim povrćem, povrćem u ulju, umacima, maslinama i kaparima šire se na bar dvadesetak kvadrata: kupili smo  kolovoški slatke cherry rajčice u maslinovu ulju. Ponuda maslinovih ulja obuhvaća i ponešto istarskih.

Ponuda sireva još je senzacionalnija nego ranije, jer sadrži i velike kriške (od pola do cijelog kilograma) pet godina odležanog parmezana kojem, naravno, nismo mogli odoljeti, i koji se odlikuje istodobnom oštrinom, umamijem i dugim aftertasteom po orasima.  

Među milijun kobasica i salama izabrali smo jednu tvrđu i vrlo mirisnu iz Barola, dok smo se od kupnje atraktivno pakiranih, dugo odležavanih ribeye steakova suzdržali, jer u idućih desetak dana zbog niza putovanja nemamo vremena za kuhanje kod kuće. No, mesnica je definitivno jedan od impresivnijih dijelova tršćanskog Eatalyja.

eataly-trst-prsut

Na samom ulazu u Eataly vinskom nas je dočekala bačva na kojoj je izloženo dvadesetak boca Badelova Antiquea. Zaista je sjajno da se Antique probio u tako prestižan i komercijalni lanac kao što je Eataly, gdje se prodaje za 19 eura, dakle po višoj cijeni nego u Hrvatskoj.

eataly-vina

Mi smo, pak, nakupovali ponešto lokalnih vina (Kante, Liz Neris, Marco Felluga) te razgledavali izložbu kultnih vina gdje se vintage Krug prodaje po nerealno visokoj cijeni od 290 eura, ali nam se šezdesetak eura za Barbaresco Pio Cesare činilo prilično okej.

I tako smo u Eatalyju proveli više od sat vremena u najugodnijem zamislivom shoppingu za finu hranu i vina. Kad smo izašli iz trgovine pljusak je baš prestajao, a mi smo se osjećali prilično dobro, kao i uvijek kada kupite puno uzbudljive robe, a ne spalite karticu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.