Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI POREDAK NA ISTOKU Sedam modernih vinarija Slavonije i Podunavlja

galic-vinarija-glavna

Kao i u slučaju naše liste osam najmodernijih istarskih vinarija koju smo objavili prije nekoliko dana, ni ovdje nije nužno riječ o najboljim vinima, nego o proizvođačima koji se kontinuirano mijenjaju promovirajući moderne koncepte u vinogradarstvu i vinarstvu. Stoga na listi nema Ivana Enjingija, jednog od najvažnijih hrvatskih vinara uopće, čije novije berbe već dugi niz godina nažalost ne pokazuju napredak u odnosu na Enjingijevo klasično razdoblje od 1998. do 2008.

Nadalje, na list nema Daruvarske vinarije, koja je linijom Vezak napravila najdrastičniji iskorak u slavonskom vinarstvu u zadnje dvije godine, no čini nam se da Daruvar terroirski ni stilski ne pripada tipičnom slavonsko-baranjskom vinarstvu, o čemu, primjerice, svjedoči i jako ekspresivan Sauvignon iz 2018. godine, kakav ne bi mogao nastati nigdje drugdje u Slavoniji. Daruvarsko područje zaslužuje zasebnu apelaciju. Evo liste novog poretka na hrvatskom istoku.

1. Vlado Krauthaker, Kutjevo

krauthaker-martina

Osim što proizvodi dobra do odlična vina u skoro svim mogućim žanrovima i rangovima cijena, Vlado Krauthaker stalno fascinira svojom sposobnošću da se mijenja i voljom da istražuje i eksperimentira. Pa smo tako dobili hrvatski nebbiolo i incrocio manzoni iz amfore (koji je postao svjetski šampion u Londonu) a 2018. je dala posve neobičan, gusti, moćni zelenac.

Krauthaker spada među one sasvim rijetke ljude, poput Janice Kostelić u sportu, za koje se kaže da zaslužuju dobiti ulicu za života.

2. Branko Mihalj, Kutjevo

mihalj-g

Ovaj kutjevački profesionalni zubar i vinar garažist, dobar Krauthakerov prijatelj, Mihalj provodi dosljedno radikalne prakse u vinogradima. On bere najkasnije u Kutjevu i onda od tog jako zrelog grožđa, kojem nisu pale kiseline, proizvodi najekspresivnije graševine u Hrvatskoj koje se izvrsno piju nakon desetak godina, i koje koštaju smiješno malo u odnosu na kvalitetu. Cabernet sauvignon također je jako dobar.

3. Vina Galić, Kutjevo

galic-vinarija-pogled-tank

Vina Galić podigla su najmoderniju i najfascinantniju vinariju ne u Slavoniji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Lanjsko otvaranje njihova zaista impresivnog novog podruma u središtu Kutjeva, događaj je od golemog društvenog značaja za depresivnu Slavoniju koja se iseljava. Sama vina sve su bolja. Uz naš favorit sauvignon, posebno želimo pohvaliti šarmantni pinot noir.

4. Belje, Baranja

Premda je riječ o drugoj najvećoj istočnohrvatskoj vinariji, i Belje se stalno mijenja. Novi naraštaj crnih vina koji će se u idućih godinu dana pojaviti na tržištu, znatno je elegantniji, svježiji i zapravo supstancijalniji od beljskih crnih s početka desetljeća. Nova bazna graševina iz 2018. u boci s navojnim čepom nevjerojatno je dobra u odnosu na cijenu, dok chardonnayi redovito spadaju među najfinije u Hrvatskoj.

5. Jasna Antunović Turk, Erdut 

Gospođa Antunović zasadila je sedam hektara vinograda prije četrnaest godina, na fantastičnim položajima blizu Dunava. Graševina iz 2013. zasluženo je osvojila Decanterovu platinastu medalju.

Ova moderna butikna vinarija, osim po izvrsnim bijelim vinima ističe se i po vrlo precizno artikuliranom marketinškom pristupu.

6. Iločki podrumi, Ilok 

velika-berba

Dvije glavne linije Iločkih podruma, kvalitetna (navojni čepovi) i vrhunska, redovito isporučuju izvrsnu vrijednost za novac. Ne sjećamo se kad smo probali loše iločko bijelo vino. Predikatna vina često spadaju u sam svjetski vrh.

7. Kalazić , Baranja

kalazic

Kalazićeva smo vina prvi put probali i recenzirali prije više od deset godina, kad nas je osobito fascinirao jedan elegantni cabernet sauvignon.

Kalazić je zatim skoro cijelo desetljeće lutao, da bi se u zadnje dvije ili tri godine počeo vraćati na scenu. Sama činjenica da su angažirali Marijana Kneževića, jednog od najvažnijih slavonskih enologa, upućuje da bi Kalazić uskoro mogao početi realizirati goleme potencijale svojih vinograda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.