Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I nova berba pokazuje zašto je doprinos Iločkih podruma dnevnoj kulturi potrošnje vina u Hrvatskoj iznimno važan

ilocki-g

Kad smo prije dva tjedan razgovaralis Marjanom Simčičem, uglednim slovenskim vinarom, on je spomenuo da mu se čini kako se neka od najpreciznijih i najčišćih hrvatskih vina proizvode u Slavoniji i Podunavlju. Simčičeve smo se procjene sjetili ovih dana, dok smo kušali nove berbe bazne buteljirane linije iločkih podruma.

Svih šest vina iz te linije, prepoznatljive po navojnom čepu (i niskim cijenama), savršeno su čisto napravljena, bez tehničkih pogrešaka, u prepoznatljivom stilu, te s neočekivano puno osobnosti za taj rang novca. iločke smo podrume prvi put posjetili prije četiri godine. Osim poznatih položaja poput Principovca, i famoznih predikatnih vina koja su osvojila stotine svjetskih nagrada, odmah nas je impresionirala enologinja Vera Zima, žena vidljivog iskustva i optimalne kompetencije za posao kojim se bavi: iločki su podrumi, naime,vrlo velika tvrtka s oko 350 hektara vlastitih vinograda i s još otprilike toliko u zakupu. Posao gospođe Zime jest da od tih , ne samo za naše prilike značajnih količina grožđa, proizvede nekoliko linija buteljki te da zadrži dostojanstvenu komercijalnu kvalitetu u većim formatima, i kada je riječ o bag in the box ili o boci od litre.

E sada, najbolji način za masovnu proizvodnju različitih kategorija dobrih bijelih vina jest maksimalna čistoća prerade. i tu je gospođa Zima uzorno uspjepna: sva su buteljirana iločka vina sortno prepoznatljiva svježa, uglavnom hrsakva i neobično precizna, ne samo za hrvatske kriterije. Kad je riječ o bazičnoj liniji buteljki, berba iz 2016. ne samo da nije iznimka, nego je možda najbolja do danas. Traminac iz 2016. s 12,5 posto alkohola bogat je aromatičan i gladak, s lijepim dugim završetkom, i s dovoljno svježine da bi se lako pio i uz jače začinjenu hranu. Graševina je u uobičajenoj bestseller formi: sortno karakteristična, hrskava, srednjeg tijela, i s jako puno vježine. Rose od frankovke je staromodan, naglašeno crvenkast, možda nedovoljno suh, ali je prepun zrelog bobičastog voća i prilično neodoljiv.

Chardonnay je najsvježiji od svih šest vina iz bazne linije iločkih podruma; bijeli pinot i rizling nesporno su korektni. Stvarni doprinos iločkih podruma hrvatskoj vinskoj industriji, ali i kulturi konzumacije vina u Hrvatskoj, jest u odnosu kvalitete i cijene. Osnovna serija iločkih buteljki košta između 32 i 39 kuna. Kad su vina na akciji, kao sada berba 2015 (samo u vinotekama iločkih podruma), cijene padaju do 22 ili 23 kune. Zaista ne postoji niti je postojalo bolje vino u Hrvatskoj, koje se može kupiti za 22 ili 23 kune, od traminca ili graševina iločkih podruma s navojnim čepom.

Traminac s navojnim čepom iz 2015. godine osvojio je, uostalom, Decanterovu brončanu medalju, što je za vino s cijenom između tri i pet eura dosta veliko dostignuće. Zahvaljujući izvanrednom odnosu cijene i kvalitete , Iločki podrumi preuzeli su na sebe ulogu jednog od glavnih odgajatelja hrvatske vinske publike. Svatko tko je u supermarketu ili u nekoj od iločkih vinoteka  po redovnoj ili po akcijskoj cijeni kupio neku od butelja Iločkih podruma, suočio se s odlično napravljenim vinom od zdravog, dobrog i sortno prepoznatljivog grožđa, i onda je taj kupac mogao razumjeti da se u dobrom vinu može uživati svaki dan, za novac ne mnogo veći  od dvije boce piva.

Tako se, zapravo, stvara masovna vinska publika: ona koja kupuje u supermarketima, ali koja poslije iločkih vina više neće trošiti novac na razne makedonske ili no name talijanske boce s prilično groznim sadržajem. Iločki podrumi uspjeli su, skupa s još dvije ili tri veće hrvatske vinarije, kupcima iz shopping centara prodati visokokvalitetno vino kao masovni proizvod. Stoga je njihov doprinos kulturi potrošnje vina u Hrvatskoj zaista iznimno važan.

Nove berbe iIločkih podruma, koje upravo stižu u trgovine, tu će misiju nastaviti, budući da je 2016. i u Srijemu bila zaista sjajna berba. Naš je apsolutni favorit iz 2016. zaista jako fin traminac, čiji se opojni okus zadržava u ustima dulje od minute. Baš nas zanima hoće li i ove godine na Decanterovu Svjetskom prvenstvu osvojiti bronačnu, ili neku višu medalju- Po nama, vjerojatno zaslužuje srebro. Gospođa Zima ponovo ima jak razlog da bude ponosna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.