Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Timeova verzija nasi gorenga, indonezijskog narodnog jela, prilično je autentična, preobilna i jeftina

time-nasi-goreng

Nasi goreng, što doslovno znači pržena riža, valjda je jedino jelo koje ne možete izbjeći na Baliju i bilo gdje drugdje u Indoneziji. Nasi goreng prži se i prodaje na ulicama, plažama i noćnim tržnicama, kao i u svakodnevnim, ali i luksuznim restoranima, u milijun raznih varijanti.

Nasi goreng kuhana je pa pržena riža s jajima, povrćem i piletinom, dok se u raskošnijim receptima koriste i velike kozice i jastozi. Jedan od glavnih začina jest ketjup manis, indonezijski slatki i ljepljivi gusti umak od soje, no probali smo i nasi goreng bez ketjup manisa, čiji se okus bazirao na glavnim sastojcima za curry, poput kurkume, mljevenog korijandera i piskavice.

U Hrvatskoj se nasi goreng dosad uglavnom pojavljivao u raznim restoranima gospođe Chen; nasi goreng u panazijskom restoranu u Vlaškoj 9 gdje je sada Aperitivo, bio je baš jako dobar. Na novom jelovniku za ručak zagrebačkog Timea nedavno se, dakle, pojavilo naše omiljeno indonezijsko ulično jelo.

Timeov nasi goreng vrlo je blizu restoranskim verzijama pržene riže s Balija. On je hrskav, slatkasto slan, s finim komadićima prženog jaja, povrća, zrnima edamamea i donekle karameliziranim lukom, te s pet ili šest lijepih, debelih repova kozica. Jedina ozbiljnija zamjerka Timeovu nasi gorengu jest veličina porcije. Kalorijski, zamislite veliku pizzu u Karijoli, pa smo pojeli samo pola.

E sada, ta preobilno napunjena zdjela pržene riže, skupa s laganim predjelom, nježnom miso juhom, košta točno 60 kuna! Baš kao pizza ili deset do dvadeset kuna manje. Posebnim ponudama za ručak poput ovog nasi gorenga (poslužuje se do 17 sati) ili bento boxova, Time je razbio imidž teško dostupnog, skupog restorana, pa je postao destinacija za brzi i drukčiji ručak u centru. Danas je ondje ručalo tridesetak ljudi.

Vinska karta značajno je bolja nego prije, s tim da su izabrali pogrešnu graševinu i malvaziju za rastakanje na čaše (Petrač i Pilato), dok izborom piva prirodno dominira Zmajsko Pozoj.

Nasi goreng, nekoliko sushi rolica, dva nigirija, zeleni curry od piletine, naan, Pozoj, tri čaše Krauthakerova sauvignona Vidim i dosta vode platili smo 490 kuna, što nije mnogo. Jedan bi gost s nasi gorengom i čašom vina ili pivom prošao sa stotinjak kuna. I prejeo bi se. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.