Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Želimo li kupovati kilogram mljevene govedine za 30 kuna, moramo se naviknuti na horrore poput ovoga s bolesnim poljskim kravama

poljske-krave

Baš na dan kad je cijela Europa vidjela grozne snimke bolesnih krava koje u jednoj poljskoj klaonici vuku na klanje, jedan je lanac supermarketa objavio svoje nove akcijske cijene za govedinu i teletinu. Pa se tako pakiranje od 450 grama mljevene govedine u samoposluživanjima tog lanca može kupiti za 15 kuna, dakle za dva eura, što znači da kilogram mljevene govedine košta malo više od trideset kuna, odnosno malo više od četiri eura.

Prije godinu dana, kad je Europol otkrio niz sustavnih manipulacija s hranom uključujući bojanje stare i sive tune u crveno kako bi se lakše prodala, upozorili smo na činjenicu da se u katalozima pojedinih naših trgovina tuna može pronaći već za 38 kuna za kilogram, što je, naravno, potpuno nerealna cijena.

Norveški su novinari nedavno objavili kako se fileti bakalara prije smrzavanja voze u Kinu gdje u njih pumpaju vodu i aditive, a objavili su i stvarni sastav smrznutih pohanih ribljih štapića u kojemu nema bakalarova mesa, ali ima kože, krvi i iznutrica. 

40 tona opasnog mesa u trgovinama nije nemar. Riječ je o organiziranoj i sveobuhvatnoj korupciji

Takvih je primjera bezbroj. Oni nisi iznimke, nego je riječ o pravilu funkcioniranja moderne prehrambene industrije na globaliziranom tržištu. Bolesne krave u klaonicama, potencijalno otrovna jaja u supermarketima (jedan je dječak u Bregani prije tri godine preminuo nakon što je jeo jaja iz Poljske), konjetina umjesto govedine u lasagnama iz supermarketa, prejeftina umjetna riba i kilogra  mljevenog mesa za četiri eura, čvrsta su donja baza piramide naše prehrane.

I to se neće promijeniti nikakvim kontrolama, strožim propisima ili medijskim provalama poput ove jučerašnje. Naprosto, dok god postoji potražnja za nerealno jeftinom hranom, ta se hrana mora proizvoditi po najnižim izvedivim standardima, s puno namjernih prevara i uz žestoko industrijsko procesiranje, jer u suprotnom ne bi mogla biti toliko jeftina. 

A kako vidimo, supermarketi su prepuni kupaca koji stoje u redu za jeftino meso i kupuju lasagne za 19 kuna za kilogram, dok zalogajnice nude steakove od tune i lososa već za 40 kuna. I ljudi naručuju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.