Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

40 tona opasnog mesa u trgovinama nije nemar. Riječ je o organiziranoj i sveobuhvatnoj korupciji

supermarketchicken

Izvještaj Ministarstva poljoprivrede o inspekcijama mesa u vodećim hrvatskim trgovačkim lancima pokazalo je da prodaja pokvarenog mesa u Hrvatskoj nije pitanje pojedinačnog nemara i prekršaja. Činjenica da je u svim domaćim i stranim trgovačkim lancima koji vladaju maloprodajom u Hrvatskoj pronađeno više od 40 tona mesa opasnog po zdravlje i da je 9,5 tona odmah moralo biti povučeno, govori o sustavnoj i organiziranoj korupciji u najjačem segmentu trgovine hranom, u kojoj su očigledno sudjelovali i trgovci i nadležne državne službe. Kad su inspekcije konačno počele raditi, pokazalo se da prodaja pokvarenog mesa u Hrvatskoj nije samo prekršaj preko kojega se olako prelazilo. Prodaja pokvarenog mesa je biznis model. Već nekoliko osnovnih činjenica pokazuje razmjere problema s kojim su suočeni potrošači u Hrvatskoj.

1. Opasno meso je u svim trgovačkim lancima

Inspektori Ministarstva poljoprivrede prošli tjedan su obavili veterinarski nadzor u 10 objekata koji proizvode ili skladište meso i hranu životinjskog porijekla i opskrbljuju  trgovačke lance Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija, Konzum, Petason, Plodine. Inspekcija je provedena i u trgovinama spomenutih lanaca koje imaju mesnice.

2. Pronađeno je više od 40 tona pokvarenog mesa

Inspektori su pronašli ukupno 42,7 tona mesa kojemu je istekao rok trajanja, nema dokumentaciju o sljedivosti koja je u EU obvezna ili je smrznuto je kad se već počelo kvariti. U prvoj turi povučeno je ili vraćeno 9,5 tona mesa,s tim da kontrole još nisu završene.   

3. Najčešće su malverzacije s puretinom i piletinom

U dosadašnjim inspekcijama daleko je najviše slučajeva neispravnog mesa peradi, posebno puretine i piletine. Najčešći način podvaljivanja pokvarenog mesa je smrzavanje ili prodaja u obliku hamburgera i sličnih formi. No pronađeni su i neispravni ćevapi iz Banja Luke, staro meso odojaka i govedina.

4. Zataškavanje otkrića salmonele u piletini iz Poljske

Jutarnji list je nedavno objavio da je Ministarstvo poljoprivrede znalo da je piletina iz Poljske uvezena za prodaju u trgovačkim lancima zaražena salmonelom ali o tome nije obavijestilo javnost kao što je bilo dužno. Podatak o zaraženoj piletini objavljen je u EU sustavu  RASFF 11, a Ministarstvo je novinarima dalo vrlo nejasno objašnjenje zašto je prešutjelo otkriće zaražene piletine u Hrvatskoj. Cijeli članak možete pročitati OVDJE

5. Mediji su upozoravali na opasno meso, Vlada je štitila korumpirani sistem

Novinari Jutarnjeg lista godinama istražuju i objavljuju informacije o korupciji koja omogućava prodaju opasnog mesa, koje se uvozi već godinama staro, prepakirava, obilježava deklaracijama s lažnim rokom trajanja i sl..Mediji su otkrili da meso u trgovine ne dolazi mimo nadležnih službi nego kroz njih, a predstavnici četiri Vlade zaredom stajali su u obranu sustava a ne sigurnosti kupaca. Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković tvrdio je da “smrznuto meso nema rok trajanja”, potpredsjednik u Vladi Jadranke Kosor Slobodan Uzelac, zatražio je da “službe istraže tko i za čije interese u javnost pušta dezinformacije o zdravstvenoj ispravnosti mesa”.

6. Korupcija je završavala u samom vrhu državne birokracije

Onoga trenutka kad je pritisnut s dvije afere, smrti dječaka zbog trovanja salmonelom iz jaja i otkrićem zataškavanja salmonele u piletini, procijenio da će morati otvoriti jednu od mračnijih priča hrvatskog tržišta hrane, Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posredno je pokazao koliko je korupcija počivala na prešutnom odobravanju i nečinjenju tog ministarstva. Jer čim je zbog slučaja s piletinom smijenio pomoćnika ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislava Kiša, i naredio da se provede nadzor, sve je eksplodiralo. Prevara ovakvih razmjera nije se mogla održavati godinama bez sudjelovanja nadležnih službi. Svjesno trovanje kupaca zahtijeva dublju istragu, identificiranje i sankcioniranje odgovornih.

7. Ovo se neće riješiti valom inspekcija

Pitanje sigurnosti hrane i regulacije ispravnosti je kompleksno, a hrvatki sustav je očigledno disfunkcionalan. Svaka nova članica EU se nakon ulaska u Uniju i otvaranja tržišta suočila s pokušajima da se to otvaranje zloupotrebi. Kad se roba počne slobodno kretati preko granica, kontrola se s graničnih prijelaza seli u sve unutarnje nadležne institucije države što ovom slučaju daje još veću težinu. Da bi se on zaista riješio i da bi tržište mesa u Hrvatskoj postalo zaista sigurno, bit će nužni puno dublji zahvati od inspekcija u trgovinama i skladištima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.